tiistaina, syyskuuta 09, 2008

Ranskassa muuttamisen byrokratiasta, osa 1

Saako vielä avautua muuttamisesta Ranskasta? Saako?
Jeps, teen sen piakkoin, ensin kommentoin lievää pettymystäni: se liesi ei ollutkaan vaaleanvihreä. Minulla oli hahmotushärö, joka muutti valkoisen, vaaleanvihreässä keittiössä olevan lieden värin.

Muuten asunto on suunnilleen kuten muistinkin. Pieni mutta rempattu, varsin valoisa.. ja, kröhöm, en taida enää asua hienostokaupunginosassa. Keittiön ikkunasta näkyy muuri jonka päällä kasvaa puu ja katu on juuri ja juuri niin leveä, että kun varteen on pysäköity ihmisen parhaita ystäviä (ei niitä karvaisia), ohi mahtuu henkilöautolla.

Niin mutta, päivän "innostuksen" aihe on tänään EDF-GDF.
Hauska kirjainyhdistelmä tulee nimestä Electricité de France - Gaz de France. Eli se pulju, joka suurimpana tarjoaa sähkö- ja kaasupalveluja immeisille. En jaksanut ainakaan vielä lähteä etsimään sen kauempaa, sillä ajattelin, että periaatteessa sopimuksen muuttamisen minun nimiini entiseltä vuokralaiselta pitäisi hoitua puhelinsoitolla.

Niin, periaatteessa.

Homma lähti menemään mutkille siinä vaiheessa, kun la Propriétaire totesi eilen, että "Niin, entinen vuokralainen on tosiaan jo irtisanonut sen kaasusopimuksensa. Teidän pitää tehdä uusi ennen 11. päivää, tai kaasun tulo katkeaa." (Siis lämmin vesi ja hellan toiminta.)

Oookei, mitäpä sitä mainitsemaan asiasta aiemmin. Minäpä kuitenkin reippaana tyttönä valmistaudun kaikin mahdollisin paperein ja jonotushermoin soittamaan tänään ruokatunnilla. Pääsen läpi alle kahdessa minuutissa, kaikki sujuu kuin unelma, toisessa päässä oleva mies artikuloi selvemmin kuin ala-asteen opettaja.

Ja sitten, naps.

"Olisikos teillä mahdollisuutta tulla käymään tänään tai huomenna Nancyn EDF:n toimistolla allekirjoittamassa nämä paperit? Kun jos minä lähetän nämä postissa, ne eivät ole takaisin ennen 11. päivää, ja sitten se kaasu katkotaan. Sitten teidän pitää sopia tapaaminen kaasun uudelleenaktivoimiseksi."

"Noh tuota ei ole, monsieur, en ole Nancyssa."

"Minä sitten laitan nämä postissa, ja paperit palautettuanne sovitte tapaamisen kaasun avaamiseksi."

Öäh? Yhden hemmetin kaasuhanan aktivoimiseksi pitää henkilökohtaisesti saapastella jonkun henkilön X eteen, jotta hän voi sopia napin painamisesta. Ja firma ei edes vaihdu. Mitään oleellista ei muutu. Mutta silti pitäisi itse ja ihan omakohtaisesti ehtiä käymään toimistolla ihmettelemässä uudelleenaktivointipaperia. Hankalia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

Hieman myöhemmin yksi työkaveri vinkkaisi, että voisin pyytää öödeeäffää faksaamaan sopimuksen tänne labraan, ja niin teinkin. Eli jonotin taas ja muuta kivaa. Nyt paperit ovat allekirjoitettuina valmiina lähtöön. Ratkaistakoon vielä viimeinen ongelma: ketä naapuria uskaltaisi pyytää avaamaan oven, kun kaasusähkömittarinlukija torstaiaamuna ilmaantuu työvelvoitteidensa myötä? (joo, torstaiaamuna, klo 8 ja 11 välillä. Ei mihinkään muuhun aikaan, ei minään muuna päivänä, pas possible, ja ei me voida sanoa tarkkaa aikaa.)


"Ranskassa muuttamisen byrokratiasta, osa 2" ilmestyy ruuduillenne todennäköisesti siinä vaiheessa, kun kokeilemme avata nettiliittymää asuntoon jossa ei ole aktiivista puhelinlinjaa. Tiedättepähän miksi blogi saattaa olla koomassa muutaman päivän viikon.


[kuva: Brad&Sabrina, Creative Commons Attribution 2.0 Generic -lisenssillä.]

10 kommenttia:

 1. Tuohan kuulostaa varsin järjettömältä toiminnalta >_< Kova likka oot, jos tuon jälkeen on hermot vielä kasassa :D

  VastaaPoista
 2. Ei ne aina olekaan. Muutama muukin ei-varsinaisesti-muuttamiseen liittyvä asia olisi vielä hoidettava, ja lykkäämällä lykkään niitä kun en jaksaisi alkaa tappelemaan...

  VastaaPoista
 3. Eikö siellä ole niitä mokkuloita,
  kysyy äetvanha

  VastaaPoista
 4. Mitä ihmeen mokkuloita? (anteeksi, en hallitse suomislangia)

  VastaaPoista
 5. *ulkosuomalainen otti ja googletti*

  Jaa että tuommoinen liikkuva nettiyhteys. Ei semmoista tänne, sillä:
  a) Ei kiinnosta maksaa kolme kertaa kallimmin jostain yhteydestä joka olisi puolta hitaampi ja
  b) meidän taloudessa kaikki wifi-aallot jotka voidaan välttää myös vältetään.

  VastaaPoista
 6. Mokkula on carte 3G ; kammottavin uusi sana äidinkielessämme sitten "bongata" ja "myräkkä"... Inh.

  Käsittääkseni EDF ja GDF ovat kuitenkin eronneet ja niille pitää soitella erikseen, eikö ? Ja pelkästään EDF pitää asiakastilejään eri paikoissa, ja meidän piti soitella ympäri maita ja mantuja joska eivät tienneet että meillä oli (ollut) kaksi asiakastiliä eri osoitteissa (sama kaupunki, ou jee...).

  Ja kiitä onneasi ettei ole niitä kilpailevia sähkösopimuksia, kun ne ovat (vielä) asuntokohtaisia vaikka vaihtuisi omistaja, eikä pääse (vielä) takaisin EDF:n asiakkaaksi vaikka haluaisikin. Amen.

  VastaaPoista
 7. Eiku, nykyään EDF tarjoaa palvelua, jossa on "une seule interface", eli molemmat sopimukset voi hoitaa saman asiakaspalvelun kautta. Tosin kaksi eri sopimusta on kuitenkin kyseessä, se on totta.

  Huh, mä mietinkin, että firman vaihtaminen tuntuu kovin vaikealta, mutta että takaisinvaihto on ihan jopa mahdotonta. Ranska, oi Ranska.

  VastaaPoista
 8. Onnea vaan muuttoon ja byrokratian kiemuroiden kanssa! Meksikossa on ihan samantyyppisiä ongelmia. Usein paikalle on syytä mennä silloinkin, kun asiat teoriassa voisi jotenkin muuten. Etenkin tulee suhtautua varauksellisesti kaikkiin virkailijoihin ja myyjiin ym., jotka sanovat soittavansa, kun jokin asia on hoidettu tai se on edennyt. Soittoa ei koskaan tule eikä asia etene, jos ei itse ole koko ajan vahtimassa ja painostamssa.

  VastaaPoista
 9. Puhuvat että (joskus) tulevaisuudessa voisi olla mahdollista palata EDF:ään, mutta mene nyt noita uskomaan. Periaatteella "kun kerran jätät valtion sponssaaman tariffin, maksa sitten itsesi kipeäksi - kiäh".

  VastaaPoista
 10. Maurelita, katsellaan nyt... Miksi olla hankala, kun voi vähällä vaivalla olla mahdoton?


  Colibridreams, voin hyvin kuvitella miten homma toimii (tai siis ei) yhteiskunnissa joissa ollaan vielä enemmän mañana kuin täällä...

  VastaaPoista