Huomatkaa edellistä tekstiä illustroivan kuvan viimeinen lause: "Tu cherches la bagarre man?", "Haluutsä kuonoos äijä?". Kyllä, viimeinen sana on ihan suoraan englannista. Nuorison ja mun välillä on vissiin jonkinasteinen kielimuuri.
Mutta kesä on kiva. Aurinko paistaa, kärpäset tulevat joukkokuolemaan sisälle ikkunan alle (nimimerkillä 'imuroin viikonloppuna kolmesti') ja blondit polttavat itsensä.
Kesä on kiva etenkin toukokuussa, kun Ranskassa on kiljoona erilaista pyhäpäivää. Ensin tietenkin vappupäivä 1. toukokuuta. Sitten 8. toukokuuta juhlitaan.. öö.. niin, vuoden 1945 voittoa. Tänään oli vuorossa la pentecôte. Onkohan tämä nyt niinkuin helatorstai, maanantaina?? (Hyvin ovat tällä bloggarilla hallussa uskonnolliset pyhäpäivät.) Ei kun ei se taida ollakaan, tänään juhlistetaan sitä, kun Kristuksen henki laskeutui apostolien ylle.
Joka tapauksessa, normaalille työläiselle se tarkoittaa pitkiä viikonloppuja. Paitsi että minä olisin mennyt töihin tänään, jos joku ei olisi varoittanut etukäteen. "Mitä sinä siellä, laboratorio lienee kiinni?" Jouduin sitten lauantaina ihan soittamaan ja kysymään mahtako asia olla näin. tämä pentecôte on nimittäin siitä erikoinen juhlapäivä, että muutama vuosi sitten se menetti virallisen pyhäpäivän statuksensa. Koska osa yrityksistä kuitenkin piti ovensa kiinni, kukaan ei oikein tiennyt pitäisikö työskennellä, paljonko ja minkä verran siitä ilosta maksetaan. Työskentelevät eivät saaneet kiinni asiakasyrityksiään ja homma toimi kuin hidastetussa filmissä... ja oma ilonsa nuoremmille ihmisille aiheutui toki siitä, että koulut olivat kiinni ja jonkun piti vahtia lapsia.
Tämän vuoden alusta lundi de pentecôte sai takaisin pyhäpäivän roolinsa... paitsi ettei ihan täysin. Olisihan se nyt ollut aivan liian helppoa. Kun näinä muutamina vuosina pentecôte-maanantai oli journée de la solidarité (selitän myöhemmin), tänä vuonna yritys saa neuvotella keskenään, miten solidaarisuuspäivänsä sijoittaa. Että pysy siinä sitten perässä pinenä maahanmuuttajana...
Niin, se solidaarisuuspäivä. Vuoden 2003 huippuhelteiden aiheuttaman hengenheittoaallon jälkeen Ranskaan julistettiin joka vuodelle "solidaarisuuspäivä". Eli käytännössä, työntekijöiden pitää työskennellä 7 tuntia palkatta vuoden aikana, ja yritys maksaa palkkakulut... yyyymmm.. valtiolle. Kyllä, valtiolle, kaikenlaiseen ennaltaehkäisevään työhön, etenkin vanhusten eristäytymisen ehkäisemiseen, noin niinkuin uuden kuumuusaallon varalta. Viime vuonna kerättiin noin 2,2 miljardia euroa.
Arvatkaa menikö ensimmäisen vuoden solidaarisuuspäivä läpi lakkoilematta... ;-D
1 vuosi sitten
Loistava idea kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen. Vähän niinkuin taksvärkkipäivä. Mutta joo, ehkä se ei kaikille käy. Puolenkin päivän palkka olis voinut olla helpompi niellä.
VastaaPoistaMä en kyllä tiedä, että miten homma järjestetään esim. osa-aikaisilla työntekijöillä, eli koskeeko 7 tuntia vuodessa vain täysaikaisia.
VastaaPoistaToisaalta, tuon voi jakaa yritys ihan miten haluaa vuoden ajalle; esim tunti kuukaudessa tai kuten SNCF kai tekee, kaksi kertaa 3,5 tuntia palkatonta.
Mutta joo, joku lakkoilee aina. Syndikaattien mukaan "Palkaton työ on pakkotyötä". Että ole siinä sitten solidaarinen.
Se oli helluntai. Tosin täällä se oli sunnuntaina.
VastaaPoistaSun tekstiesi perusteella ranskalaisten logiikka kuulostaa aina niin, hmmm, loogiselta.
Tämän maan slogan onkin "pourquoi le faire simple quand on peut le faire compliqué..."
VastaaPoistaEli miksipä tehdä yksinkertaisesti kun voi tehdä monimutkaisestikin.