maanantaina, joulukuuta 24, 2007

Avoimin mielin

Etsintäkuulutus:

- Et tunne olevasi ATK-alan ammattilainen, mutta tulet toimeen tietokoneesi kanssa? Ongelmasi selviävät googlettamalla tai viimeistään kaverille kilauttamalla.

- Tietokoneesi on ehkä wanhemmanmallinen, ja äXPee rouskuttaa välillä vallan hermojaraastavan hitaasti, soutaa ja huopaa?

- Haluat pitää koneesi vapaana viruksista ja muista pelottavista asioista, mutta et ole koulutettu manaaja?

- Mielestäsi on typerää maksaa aina ja jokaisesta ohjelmasta jota haluaisit käyttää?

Vaihda Ubuntuun.

Ubuntun voisi luokitella Linuxin uusimmaksi karvalakkiversioksi. Itse iäkkään läppärini kanssa siirryin Ubuntun käyttäjäksi viime keväänä, enkä ole katunut. Pyörii kevyemmin, enkä etenkään tue Microsoftia. JOS asennus ja käyttökuntoon virittäminen onnistuivat minultakin, onnistuvat ne monelta muultakin.

Tutustu ylläolevaan sivuun rauhassa.
Käy Ubuntu-Suomen keskustelualueella, ja totea että tyhmiin kysymyksiin saa vastauksen suomeksi.
Mieti ja harkitse.
Askel on pieni ihmiskunnalle, mutta suuri ihmiselle. Viimeinkin voit karistaa hartioiltasi osan Microsoftin ikeestä.

- - -

Jos nyt kuitenkin arkailet ja päätät pysyä winukan käyttäjänä, siirrä katsettasi hieman edespäin, ja tee pieni tutustumiskierros Open Source -ohjelmien ihmeelliseen maailmaan. Avoimen lähdekoodin ohjelmistot voisi luokitella perusperiaatteeltaan ei-kaupallisiksi. Ne saa käyttöönsä ilmaiseksi, niitä saa jakaa tädeille ja kummeille ilmaiseksi, ja jos halu riittää, niiden kehittämiseen saa osallistua "kuka tahansa". Eli vähän kuin Wikipedia: tietosanakirja, johon kuka tahansa mielestään kykeneväinen voi kirjoittaa artikkelin, ja jonka virheitä lukijat voivat korjata.

Tämän lisäksi useat tunnetuimmat avoimen lähdekoodin ohjelmistot eivät ollekaan kalpene vertailussa Microsoftin vastaaviin. Annanpa siis esimerkkiä tunnetummista:
Ihan ensimmäisenä, vaihda nettiselaimesi Tulikettuun tai Operaan. Itse käytän perussurffailussa Operaa ja olen riippuvainen hiirieleistä, mutta totuuden nimessä on sanottava, että muutamat sivut pyörivät sujuvammin Tuliketulla. Molempien ehdoton etu on se, että niillä saa piilotettua inhottavat mainokset: muunmuassa tuon blogini yläosassa olevan palkin. Niin, ja tiesittehän toki, että Microsoft on kopioinut uusimman Explorerinsa välisivuidean nimenomaan edellämainituilta...

Worksin korvaa OpenOffice. Kuvankäsittelyn hoitaa Gimp, jota minua taitavammat haukkuvat erittäinkin hyväksi ohjelmaksi. Yksinkertainen on kaunista, joten videot ja musiikin pyörittää jouhevasti VLC media player. Nettipuhelimeksi Skypen tilalle vaikkapa Ekiga. Ja koska mesestäkään ei voi luopua, mainokseton ja äärimmäisen helppokäyttöinen versio on aMSN.

Joulu on antamisen ja saamisen aikaa. Ostamisesta ei kukaan puhunut mitään...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti