perjantaina, maaliskuuta 21, 2008

Lohikeittoa

Pääsiäinen.
Paques. Monikossa. En tiedä miksi.

Mahtavatko päästä montakin kertaa ja mistä...?

Minulla ei ole harmainta hajua miten ranskalaista pääsiäistä pitäisi viettää. Ilmeisesti perheessä, lounastaen isosti ja kätkien munia puutarhaan lasten etsittäväksi.

Minun ranskanpääsiäiseni ovat olleet epäperinteisiä.
Toissavuonna myin koulun takia Paikallislehden tilausta ovelta ovelle koko pääsiäisviikon. Siinä kokeiltiin uskoa moneen kertaan. Ja sitäpaitsi ensimmäinen kerta elämässäni kun olen työskennellyt pitkänäperjantaina. Eiväthän ne katoliset osaa sitä pyhittää...

Sunnuntaina sitten eksyin messuun. Katoliseen messuun italialaisen ystäväni kanssa.

Messun jälkeen söimme. Tyypillisen ranskalaisen pääsiäisaterian. Eiku.
Paistettua munakoisoa, lohikeittoa ja tiramisua.
Se on ilmeisesti sitä fuusiokeittiötä.

Kyseinen ovelta ovelle kiduttu pitkäperjantai oli paitsi ensimmäinen, myös tähän asti viimeinen työskentelemäni pitkäperjantai.
Viime vuonna asuin pääsiäisen alla jo Strasbourgissa, ja täällä Alsace-Mosellen alueella pidetään tiukasti kiinni sotien jälkeen saaduista erivapauksista. Niin, tuota... ainakin pyhästä pitkänäperjantaina. Paikalliset lähtevätkin sankoin joukoin pääsiäisen viettoon Pariisiin, kokonaiset kaksi mukavaa shoppailupäivää, perjantai ja lauantai kun ovat siellä suunnalla tavallista arkea.

Pariisittomalla on ollut tänään hyvin pitkä perjantai. Heräsin aivan motivoituneena lähtemään lenkille, sillä pitäähän ihmisen yrittää liikkua johonkin suuntaan kerran kuukaudessa.
Pukeuduin äärimmäisen sporttisesti ja kaikkea, löysin jopa valkoiset tennissukkani.
Sitten katsoin ulos.
Jahas. En ole niiiin motivoitunut, että viitsisin juosta sateessa.

Siivosin tiskasin silitin katsoin huonon telefilmin luin roikuin netissä nukuin söin.

Mikä ahkeruuden ruumiillistuma.
Paastoamisesta sentään välitin sen verran, että olen syönyt kalaa, enkä ollenkaan suklaata.
(Nokun kaupat ovat kiinni ja jääkaappini varsin tyhjä, emmää muuten...)

Huomenna sitten perinteisempää pääsiäisruokaa, alias illanistujaiset Sannan ja Ollin luona. Luvassa tarte flambéeta... ja sunnuntaina ehkä lohikeittoa. Täytyyhän traditioista pitää kiinni!

Lopuksi aiheutan huonon omatunnon kaikille jotka aikovat syödä lammasta tänä pääsiäisenä.
Katsokaa, näin söpöjä lampaita minulla on!

14 kommenttia:

  1. Oih, tuo isosilmäinen yläoikealla sulatti sydämeni! Miten lutuinen! :)))

    VastaaPoista
  2. Tietenkin, se on Hemminki. Hemmingin ja Poron matkagalleriaan pääsee tuosta sivupalkista ;)

    VastaaPoista
  3. Törkeää lammaspropagandaa, huomenaamulla pitäisi lähteä ruokakauppaan ja päkä on listalla. Vaikeuksia tosin tekee syödä Lindtn pupu-suklaamunaakin (ikää jo 1 vee), sillä kun on silmät ja viikset ja tiuku kaulassa :F

    VastaaPoista
  4. Ha-HA :D
    Toimii siis, ainakin melkein...

    VastaaPoista
  5. Ei, ei syödä lampaita. Broileria, eilen. Voin vain kuvitella, ettei Ranskassa juuri kumisaappaita näy!

    VastaaPoista
  6. Lutuisia lampaita! Ikinä en suostuisi itse syömään lammasta, niin söpöjä ne ovat. Sen sijaan lammas on ranskalaisen puoliskoni herkkua, ja syyllistän häntä aina määkimällä sydäntäsärkevästi, kun hän syö sitä. Näin meillä... ;)

    Kiva, että vihdoin löysin blogisi! Olen lukenut kommenttejasi useissa blogeissa, mutta nyt eksyin tänne parinkin mutkan kautta. Joyeuses Pâques !

    VastaaPoista
  7. Ei mitaan lammasta- passia vimeksi Uhrijuhlan jalkeen:) Me söimme çipuraa uunista pottumuusin kanssa- kala onn aina ihanaa!

    Hyvaa Paasiaista!

    Ps. saako sinut linkittaa??

    VastaaPoista
  8. Haa rakas lapseni! Äetvanha laittoi
    juuri lammaspaistin uuniin. Mausteena
    MINTTUA, rosmariinia, valkosipulia
    ja hunajaa. Huomenna syödään puna-
    viinisiirapin ja uunissapaistettujen
    lohkoperunoiden kera.

    VastaaPoista
  9. Ranskan pâques tulee heprean kielen sanasta "pesah", mutta en kyllä muista, miksi se muuntui monikoksi - viittaisiko vain yksinkertaisesti siihen, että juhla kestää useamman päivän. Olin myös joskus pääsiäisenä Ranskassa: kanaa ja tarte tatinia.

    Nyt pitäisi tuhota söpö marsipaanipupu, jolla on kukkasia sylissä. En tiedä aloitanko korvasta vai käpälästä... ;)

    VastaaPoista
  10. Tai siis Pessa'h... :) Löytyy paremmin netistä noin litteroituna.

    VastaaPoista
  11. Melina,
    Joo, täällä kumisaappaita on lähinnä pikkulapsilla.. silloin kun ei ole pikkukenkiä ja kuraisia valkeita sukkahousuja kuten tänään...

    fifi,
    Tervetuloa... määkiminen auttaa aina.

    ebrufin,
    Saa linkittää joo, kiitos kunniasta :)

    emma,
    Kiits, opin jotain uutta.
    Etymologia aina mielenkiintoista. Monikon syy lienee tosiaan ihan yksinkertaisesti useamman päivän juhlimisessa.
    Joko on pupu tuhoutunut..?

    äet..
    tämänhân minä jo tiesinkin.. ihan uhallanne kiusaate lapsiraukkaa :D

    Hyvät pääsiäiset kaikille!

    VastaaPoista
  12. Haha, huippusöpöt lampaat :)

    VastaaPoista
  13. Lampaasi ovat kerrassaan viehättäviä, vaan ei auta. Kun ihminen on suomalaisen agraariyhteiskunnan kasvatti ja entisessä elämäsään välimeren alueelta (ehkä lammaspaimen Korsikassa), sekä viime aikoina hyviin viineihin hurahtanut, lammasta arvostaa myös ajoittaisena ravintoketjun herkutteluosana. Pääsiäisen yrttinen lammaspaisti ynnä espanjalainen punaviini Syrah -rypäleistä... Naminami. Espanja on nousemassa viinimaana uudelle kukoistustasolle, ja sen tuotannosta löytää jo helposti erilaisille ruoille sopivia edullisia viinejä, siis myös lampaalle. Makoisaa pääsiäistä! Tiedän, että lohikeitto on hyvää (lohiparat). Kaikki edellä silmäkulman pilkkeellä (huomaa yksikkö)kuten tiedät.

    VastaaPoista
  14. Lohikeitto oli vallan onnistunut.

    VastaaPoista