sunnuntaina, tammikuuta 13, 2008

Tilavia neliöitä

Olisin mielelläni vieläkin lomalla. Elämä tuntuu koostuvan työnteosta, nukkumisesta ja junassa istumisesta. Viimeinen kylläkin lähinnä kaukosuhteilun takia. Kyllähän tämä tässä muuten, mutta ne viikonloput jotka vietän Nancyssa riipivät hermoja: 9 neliön asuntolahuoneessa kaksi henkeä, kiljoonan ihmisen kanssa jaetut wc- ja suihkutilat joita ei siivota viikonlopun aikana, ja keittiöt joiden neljästä keittolevystä joku ehkä joskus toimii... jos sisään uskaltaa mennä.

Ranskalainen Cité U, yliopiston asuntola on vallan mielenkiintoinen asumiskokemus. Itsehän kokeilin tilavaa yhdeksää neliötä seitsemän kuukauden ajan, ja sitten asuin hieman vähemmän ahtaissa 18:ssa neliössä reilun vuoden verran. Jälkimmäisessä oli sentään oma minikylppäri ja keittiöntapainen. Mikä mielenkiintoisinta, kyseisessä kalustetussa asunnossa ei ollut keittiössä ainuttakaan kaappia tai hyllyä. Kätevää. (Kuvassa siis keittiöni joka oli myös eteinen ja josta meni ovi kylppäriin. Oikealla oleva hyllykkö on oma ostos...)

Eikä kuitenkaan parannut kitistä. Meidän asuntolamme oli sentään kohtuullisen viimeaikaisesti rempattu, lämmin ja huoneissa oli jääkaappi! Niin, jääkaappi. Useampi kuin yksi Cité U Ranskassa pitää opiskelijat elämään ilman jääkaappeja. Eihän ne nyt kuitenkaan ruokaa osaa tehdä.

Tai pestä pyykkiä. Ja vaikka osaisivatkin, asia kannattaa tehdä mahdollisimman hankalaksi asennuttamalla 500 asukkaan asuntolaan yksi (1) pesukone ja yksi kuivausrumpu. Pesukone joka pyörittää ohjelman puolessa tunnissa ja kuivausrumpu joka pyörittää vaatteita tunnin.
Hmm, huomaatteko pullonkaulan?

Arkipäivän ongelmien jälkeen alkoivat helposti ketuttamaan omituiset säännöt. Mm. se, että vieraita ei saa olla iltayhdentoista ja aamukymmenen välisenä aikana. Yöllä ei siis saa majoittaa ketään. Missään tilanteessa. Vaikka kaikillahan niitä yövieraitakin on, ja käytävillä kuljeskelevat yövalvojat sulkevat silmänsä asialta. OK, vielä jotenkin tajuaa, jos asuntolaminihuoneen asukasmäärää rajoitetaan, mutta minun ymmärrykseeni ei mitenkään mahtunut sama ehdoton vieraskielto yksiössänikin. Olette aikuisia sitten, kun valmistutte yliopistosta. Siihen saakka haluamme tietää, keitä sängyissänne nukkuu!

Tokihan minua wanhaa ja itsenäistä suomalaista melkein loukkasivat moiset säännöt, mutta jossain vaiheessa tajusin niiden olemassaolon syyn: Kun herää kuukauden sisällä neljättä kertaa kolmelta aamulla palohälyttimeen, jonka joku koiranleuka on taas laukaissut, on vain parempi etten saa majoittaa luokseni väkivaltaisia henkilöitä. Koiranleualle voisi käydä huonosti.

Asuntolaelämä. Ei koskaan enää, kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti