lauantaina, helmikuuta 23, 2008

Kloorintuoksua

Freegan. Yhdistelmä sanoista free, ilmainen ja vegan, kasvissyöjä. Ameerikkalainen ilmaisu ihmisille jotka roskidyykkavat ruokansa. Itse en ole vielä moiseen ryhtynyt, vaikka pidänkin ideaa kannatettavana. Se tuo mieleeni elävästi viimekesäisen työni Yksinkertaisessa Marketissa, jossa heitin joka toinen päivä roskiin ison säkillisen leipää. Täysin hyvää leipää jonka Parasta Ennen -päiväys alkoi lähestyä. Lienee sanomattakin selvää, että se teki varsin kipeää välillä. Ja tunnustettakoon, että toisinaan kiersin sääntöjä, ja vein leipää ja pullia kotiin saakka. Pakastin on kiva kaveri, ainakin jos minulle maksetaan minimipalkkaa...

Freeganit palautuivat mieleeni taannoisen heistä kertovan Marie France -lehden artikkelin takia. Etenkin siinä osuivat silmiini seuraavat rivit: "Mais, lorsqu'on sait que la réglementation européenne sur la traçabilité impose aux supermarchés de détruire leurs stocks dès le dépassement de la date de pérémption (ce qui les amène parfois à les arroser de Javel), [---]"
Suomeksi sanoo suunnilleen seuraavaa: "Mutta, kun tiedetään, että eurooppalaiset säännökset [ruoan] seurattavuudesta pakottavat supermarketit tuhomaan myymättömät tuotteensa heti Parasta Ennen -päiväyksen jälkeen (mikä joskus ajaa supermarketit kastelemaan ne kloorivedellä), [---]"

Kloorivedellä! Jumankavita. Ei voi pieni ihminen taas ymmärtää. Ei riitä että maassa jossa kärsitään nälästä selkeästi enemmän kuin esim. Suomessa, kaupat jo nyt pistävät roskiksensa lukkojen taakse ja kameroiden alle.
Mutta kloorivettä. Tuhota kaikki mikä vahingossakin voisi kelvata ihmiruoaksi, muttei tuota kaupalle voittoa. Sanonko pari rumaa sanaa eurooppalaisista säännöksistä...Ranskan Freeganien sivulta löysin muuten oivan brasilialaisen lyhytdokumenttifilmin. Ilha das flores on kuvattu 1989, ja sitä kutsutaan "Ensimmäiseksi freeganismista tehdyksi filmiksi". Oli tai ei, se on ainakin kymmenen varsin humoristisesti koottua minuuttia tomaatin elämänmatkasta. Kuka onkaan ravintoketjussa ennen ketä?
(Kannattaa klikata leffan linkkiä hiiren oikealla näppäimellä ja valita "Tallenna linkin kohde...")

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti