sunnuntaina, helmikuuta 24, 2008

Tiiviitä pullia

Turren lähettämä leivontakärpänen puraisi.
Mustelmasta päätellen vasemman polven alapuolelta.


Eilen päätin olla kätevä emäntä ja leipoa pullia. Kaardemummaisia suomalaisia pullia.
Siitä saimmekin sitten uuden kappaleen sarjaan Tarinoita Tältä Kadulta, Osa XVI:

Melekoinen väsytystaistelu, eli kuinka leivot pullia kuten minä.

Ota varsin toimiva pullaohje. Esimerkiksi *tämä*.
Laita voi mikroon sulamaan. Tajua voin sulaessa, ettet tiedä onko taloudessa ollenkaan hiivaa.

Löydä ranskalainen kuivahiiva viimein. Laita sulanut voi ikkunalaudalle jäähtymään.
Kääntele ranskalaista kuivahiivapakettia, ja mieti pitääkö se mahdollisesti sekoittaa kylmään vaiko lämpimään maitoon. Ja kuinka paljon. Lämmitä maito ja sekoita hiiva siihen.

Tässä vaiheessa on hyvä huomata, että talouden kaardemumma ei suinkaan ole jauheena, vaan palkoina. Kuori siis kaardemummapalot yksi kerrallaan ja yritä tehdä siemenistä jauhetta huonolla menestyksellä. (Kannattaa ehdottomasti löytää mortteli vasta siinä vaiheessa kun pullat ovat jo uunissa.)
Lisää hiivamaitoon kaardemumma, kanamuna, sokeri ja voisula, josta olet ensin poistanut sinne hukuttautuneen minikärpäsen. Sekä jauhot. Taikina näyttää oikein hyvältä ja maistuukin oikealta. Laita taikinakulho punaruudullisen liinan alle vedottomaan paikkaan kohoamaan.

Vilkaise tunnin päästä taikinakulhon sisään, ja totea, että kohoamista ei ole tapahtunut. Onnitteluni, olet ehkä Euroopan ainoa ihminen joka onnistuu tappamaan ranskalaisen kuivahiivan.

Mene päiväunille.
Herää tuntia myöhemmin vain nähdäksesi, ettei taikina vieläkään ole kohonnut.

Keitä kahvia, tee itsellesi kinkkuvoileipä ja käännä päälle taikinakulhon alla oleva patteri. Ehkä lämpö tekisi ihmeitä.

Kolmen vartin päästä voitkin tulla siihen tulokseen, että pullataikinallasi on vaikea murrosikä. Sama siis tehdä ne pullat lähes kohoamattomasta taikinasta.

Sytytä kaasu-uuni polttamatta sormiasi. Leivo takinasta muutama pulla, sekä jostakin löytyneellä innollasi vielä puolentusinaa korvapuustia. Totea korvapuustien kohdalla, että jotakin äitisi sentään sai taottua leivontakovaan kalloosi (eli kuinka tehdä korvapuusteja).
Paista pullia jotka leviävät sivusuunnassa mutteivät vieläkään kohoa. Siirrä ne kymmenen minuutin paistamisen jälkeen ihan uunin yläosaan, sillä ne ovat alta tummia ja päältä lähes valkeita. Muutaman vuoden kokemuksella tiedät jo, että kaasu-uunissa on vain alalämpö. Eri asia on milloin ymmärrät sen.

Ota korvapuusteista kuva todistaaksesi, että ne näyttävät melkeinaivan korvapuusteilta. Ja maistuvatkin pullalta. Ok, tiiviitä pullia, mutta edes pullan makuisia:Vanno, että seuraavassa pullanteko-operaatiossasi käytät apuna leipäkonetta ja suomalaista kuivahiivaa...

11 kommenttia:

 1. Mä tilaan sut ensitilassa meille pullantekoon! Viimeks kun tein tuli ihan kuivia ja vaaleita :( Olli oli muuten ostanu leipäkoneen Ebaystä ja huomenna on remise en main propre-treffit.

  VastaaPoista
 2. Hei toi on mun reseptini just prikulleen! Joku sanoi että kuivahiiva (siis ranskalainen) pitää sekoittaa jauhoihin ja käyttää aika kuumaa maitoo, mutta ei se sittenkään ole toiminut. Meillä on kyllä se ranskalainen kaasu-uunikin..hmm..

  VastaaPoista
 3. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään
  jauhoja ja vispaa se melkein kuu-
  maan, n. 45-50 -asteiseen nestee-
  seen. Ainakin suomalainen kuivahiiva
  toimii. Terveisin äetvanha.

  VastaaPoista
 4. Kait sitä sirokkoa ja äetiä sitten on uskominen :) Kokeilen seuraavan kerran vielä lämpimÄmpää...


  Sanna, eiku teille teen banaanirommikakkua. Rommin kanssa tällä kertaa. :D

  VastaaPoista
 5. Voi mitä leipomista. :D Maku on kuitenkin pääasia. ;)

  VastaaPoista
 6. Meillä on onneksi vaan toisessa vessassa kylmä- ja kuumavesihanat erikseen. Toisessa asia on ratkaistu siten, että kylmä vesi tulee ihan selvästi hanan oikeasta ja kuuma vesi vasemmasta laidasta... :D Sielläkinkö harrastetaan typeriä hanajärjestelyjä?

  Mutta kaasu-uunia ei tosiaan ole, -hella vain. :P

  VastaaPoista
 7. Turre, ei täällä, mutta siellä saarivaltiossahan ne kuuluisia ovat. ;)

  VastaaPoista
 8. Kaasu-uuni on varsinainen pullanpaistajan painajainen. Sain miehelta lahjaksi poytamallisen sahkouunin. Siihen saa edes jonkun bostonpullan paistumaan, jos ei pellillista korvapuusteja. Kuulosti niin tutulta tuo pullan paistosi:)

  VastaaPoista
 9. Mun pöytämallin miniuunini on poikkisen yhdeksässä neliössä.
  Ja se on tosi mini. Mut muistan joskus tehneeni sämpylöitä siinä :)

  Että jos taas sit ensi vuonna...

  VastaaPoista