keskiviikkona, helmikuuta 06, 2008

Ydinvoimaa ja kelloradion identiteetinhakua

Lopetin aiemman eilisistä kirjoituksistani sanoihin "seuraavaa outoa kodinkonetta odotellessa". Ei olisi pitänyt manata.

Illalla kiipesin katonrajaan nukkumaan, ja siinä säätäessäni HerätysKelloradiotani (Minulla on kaksi kelloradiota. Toinen näyttää ajan pimeässäkin, ja toinen herättää. Mitä suotta tehdä elämäänsä monimutkaiseksi.) totesin, että jostakin seinän suunnalta kuuluu kummaa surinaa. Hetken kaikkea mahdollista siirreltyäni huomasin äänen tulevan AjanNäyttöKelloradiostani (ANK). Oli päättänyt samaistua ruohonleikkuriin tai pesukoneeseen.

Kertokaa viisaammat ihmiset, voiko kelloradio räjähtää? Jos voi, tuleeko siitä pahaa jälkeä? Pitääkö minun siirtää Pienet Eläimet evakkoon sängystäni..? Voisin varmaan tehdä kaiken kattavan riskianalyysin (AMDEC) ja proseduurit siitä miten ehkäistä onnettomuudet ja kuinka toimia, jos ehkäisykeinoista huolimatta ANK räjähtää.

Tai sitten en.

Vauriot olisivat kuitenkin Tsernobylia pienemmät.

Viime.. öö.. perjantaina istuin koko päivän koulunpenkillä kuuntelemassa asiantuntevaa esitystä turvallisuudesta ydinvoimaloissa ja ylipäätään ydinvoimaloiden toiminnasta. Kuulemani asiat ovat hyödyllisiä jos höyrähdän ja päätän tehdä ydinvoimauran. Noin muuten, vähempikin kuin kuusi tuntia olisi riittänyt yleistiedon kartuttamiseksi…

Joka tapauksessa, opin päivän aikana monia olennaisia asioita:

- Tsernobylin voimala räjähti, koska useampi kuin yksi asia oli pielessä.
- Ranskalaiset ovat pedantin tarkkoja ydinvoimaloidensa turvallisuuden suhteen.
- Saksalaiset ovat vielä ranskalaisia tarkempia. (Mikä ei ollut yllätys kenellekään.)

- Ranskalaisen ydinvoimalan ympärillä päivystää 24/24 joukko armeijan ilmasotatorjunta-aseita (taimitäneovatkaan). Voi nimittäin käydä niin, että joku Boeing 737 päättää tipahtaa niskaan.

- Jos haluaa pykiä töihin tai edes työharjoitteluun ydinvoimalaan, on parempi olla nuhteeton immeinen. Ranskan Kansallinen Ydinvoimahallitus (taimikäseonkaan) tarkistaa jokaisen töihin otettavan taustatiedot viimeistä pistettä myöten. Myös koputtelemalla naapureiden oville. Esimerkkinä kerrottiin riipaiseva tarina yhdestä hyvin opinnoissaan menestyneestä nuorestamiehestä, joka oli melkein huolittu työharjoitteluun… Sitten joku naapuri erehtyi kertomaan nähneensä poijan joskus juhlissa pöyssyttelemässä ruohoa.
Selkeää terroristiainesta oli hän.

- Meitä lähinnä oleva ydinvoimala on Ranskan vanhin, ja nimeltään Fessenheim, Takamuksela. Jos hommat alkavat tympiä, niin henkilökunta voi todenmukaisesti todeta työskentelevänsä "ihan persiissä".

Että työn iloa vaan muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti