tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Jet set -elämää ja keskitysleiri

Olipahan (pitkä) viikonloppu. Perjantai-ilta ja lauantai menivät jokseenkin jet set -tunnelmissa: tiedättehän ne kosmopoliitit, jotka aloittavat päivänsä shampanjalla Japanin kesämökillään, lennähtävät siitä yksityiskoneella iltapäivän aurinkoon Havaijille, vain jatkaakseen Miamin yöelämään.

Meillä ei ollut yksityiskonetta, ainoastaan yksityis-citroën, mutta aloitimme siltikin illan Ranskassa, syöden maissilastuja ja kuunnellen juutuubista huonoa musiikkia. Jälkiruoan nautimme Luxembourgissa (sieltäkin saa jäätelöä) ja illaksi jatkoimme pieneen tanssibaariin Belgiaan.

Kansainvälistä.

Seuraavana aamuna iltapäivänä palailimme takaisin belgien maalle syömään ranskalaisia perunoita, jotka eivät oikeasti ole ollenkaan ranskalaisia vaan belgialaisia. Mainioita, kyllä Belgia ansaitsee maineensa friteerattujen pottujen tyyssijana. Oudosti mukaan tarttui myös kunnollista olutta. Tuntemattoman bloggarin silmät kirkastuivat kummasti heti marketin oluthylly vieressä: "Nooooin paljon..."

---

Maanantaina sitten (minähän sanoin, että pitkä viikonloppu) suuntasimme tuonne lähimpään vuoristontapaiseen, Vogeeseille. Vuorossa hortoilua metsässä jossa ei lisäksemme ollut ristinsielua, ja paluumatkalla sieluja vähän liikaakin: Konzentrationslager Struthof Natzweiler. Vallan mainiosti ovat jopa aikanaan valinneet kylän, Natzwiller.

Kyseessähän on siis ainoa nykyisen Ranskan alueella sijaitseva keskitysleiri, ja erittäin mielenkiintoinen, joskin raskas turistikohde. Melko vakavia olivat visiteeraajat viimeistään siinä vaiheessa, kun opastettu kierros vei entiseen krematorioon. Melkoisen paljon vaikuttavampia ovat natsien rikokset ihmisyyttä vastaan kun käy itse paikan päällä...Kaikeesta vakavuudesta huolimatta hieman meinasi hymyilyttää, kun pian paluumatkalle lähdön jälkeen tuli vastaan ihan perinteinen tiekyltti, jossa luki eleettömästi "chambre à gaz", kaasukammio.

Turistikohteiden aatelia. "Käännytäänkö vielä tuonne, chéri..?"

[kuva: catorze14, tällä -lisenssillä]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti