perjantaina, marraskuuta 14, 2008

Liikkumista helpottavaa

Ranskalaisten kyky lakkoilla ei lakkaa hämmästyttämästä minua.
Tokihan työlainsäädäntö on täällä vähän toisenmoinen, ja lakkoon voi suunnilleen ruveta vessapaperin värin vaihtamiseksi, mutta silti.
Normaali-ihmisellä on välillä ymmärrys vähän tiukoilla.


Otetaan nyt esimerkiksi vaikkapa SNCF (paikallinen VR).

Osaako joku kertoa minulle kuinka monta päivää siinäkin puljussa on joku taho ollut lakossa viimeisen vuoden aikana? Kolmekymmentä? En tiedä olisiko "keskimäärin kolme päivää kuukaudessa" yhtään liioittelua. Kolme päivää, joiden aikana raideliikenne puolittuu, ihmiset eivät pääse töihin tahi kouluun... vapaa-ajan matkustamista ei kannata suunnitellakaan. Ex-kämppis yritti parin kuukauden ajan käydä kaverinsa luona Brysselissä. Aina kun kämppiksellä olisi ollut pitkä viikonloppu, SNCF lakkoili. Claire pääsi Belgiaan vasta kolmannella yrityksellä.

Suuren yleisön myötätunto rautatieläisten työtaisteluita kohtaan vähenee hieman jokaisen lakon myötä.

Nyt viimeisin mielenosoitustaisto taisi vastustaa sitä yleiseurooppalaista suunnitelmaa, jonka mukaan Unionin rautatieliikenne (siis matkustajaliikenne) avattaisiin pian kilpailulle. SNCF (ja moni muu) menettäisi monopoliasemansa.

Olen toki kuullut puhuttavan, että esimerkiksi Isossa-Britanniassa rautatieliikenteen privatisointi ei ole sujunut aivan kivuitta, mutta taidan silti olla hieman naiivi. Minusta kun pieni annos kilpailua tekisi vallan hyvää. Tällä hetkellä SNCF tekee huipputuloksia vuosi vuoden jälkeen (vaatimattomat miljardi euroa plussan puolella vuonna 2007), mutta lippujen hinnat kipuavat siitä huolimatta. Kaiken muun hyvän lisäksi SNCF:n hinnoittelupolitiikkaa ymmärtääkseen täytyy suorittaa ylempi korkeakoulututkinto. Yhteen ja samaan junaan myydyn menolipun hinta Nancysta Pariisiin voi olla halvimmillaan 17 euroa ja kalleimmillaan 62 euroa. Kakkosluokassa.

Pitäisi varmaan mennä lentokoneella.

Eiku....
Air France on lakossa myös.



[ kuva : Alain Bachellier, tällä lisenssillä. ]

5 kommenttia:

  1. Hoho, mielikuva Ranskasta jonain kansandemokratia- ja oikeusvaltiona vahvistuu :D Barrikadeille! Anarkiaa! Lakkoja! Vallankumouksia! ^^

    VastaaPoista
  2. No siellä ollaan toisella äärilaidalla, täällä Jenkeissä taas toisella, täällä kaikki otetaan nurkumatta vastaan, koska täällä maailman mahtavimmassa valtiossaha ei voi olla tuollaisia ongelmia.

    Mutta uskon, että tollaset julkisenliikenteen lakot alkaa ottaa pannuun, koska niistä joutuu osalliseksi niin suuri osa kansaa.

    VastaaPoista
  3. SNCF:n touhuista ei kyllä ota itse pirukaan selvää. Suomessa VR:ää haukutaan joka tuutista, ja välillä tekisi mieli huokaista, että vähänpä te ihmiset olette nähneet... tervemenoa Ranskaan!

    Muistelin tässä juuri marraskuuta 2005, jolloin minä ja E. olimme menossa Pariisiin konserttiin, minä Suomesta lentäen ja E. Aixista junalla. Junaliput oli hankittu kolme kuukautta etukäteen, kyseessä olivat ns. Prem's-liput eli huomattavasti edullisemmat, mutta vaihto- ja palautuskelvottomat.

    No, tietty lähtöviikolle osui junalakko. Jotkut junat kyllä kulkivat normaalisti, mutta kukaan ei tiennyt etukäteen, mitkä. SNCF:ltä kehotettiin menemään lähtöpäivän aamuna asemalle katsomaan, kulkisiko oma juna. Jos ei kulkisi, niin tant pis, sitten ei matkusteta. Minä komensin saman tien E:n Air Francen toimistoon ostamaan lentoliput Pariisiin: konserttiliput oli ostettu vuotta aikaisemmin, enkä todellakaan halunnut homman tyssäävän lakon jumittamaan TGV:hen!

    E. siis lensi Pariisiin ja kaikki meni hyvin, mutta jälkeenpäin ilmeni, että alkuperäinen juna olisi kumminkin kulkenut. Junalipuista ei näin ollen saanut mitään korvausta. Parempi kuitenkin niin, kun vaihtoehtona oli odottaa epätodennäköistä junaa ja pahimmassa tapauksessa konsertti olisi jäänyt E:ltä väliin. Ketutti silti.

    VastaaPoista
  4. Joo, Ranskahan on barrikadille nousujen edelläkävijämaa ja tottakai täytyy pitää perinteitä yllä!:) Vaikka tuommoinen lakkoilu pänniikin arjessa, niin pohjimmiltaan minusta (ulkopuolisena!!) tuntuu kuitenkin hyvöltä, että on maita joissa on yhdistyksiä, jotka ajavat omiensa etuja. Tämä maailma on menossa kehitykseltään toiseen suuntaan, esim. täällä Australiassa viime (uus-liberalistisen) hallituksen ansioista yritettiin kaikista unioneista päästä eroon. Oikeudet ja ääni vain pois ihmisiltä, se oli meininki. Tämähän on globaali trendi. Mutta kuten sanottu, vaikka lakkoilu onkin hyvä mielenosoituskeino, saattaapi olla että esim. Ranskan VR ei käytä oikeuttaan oikein viisaasti, vaan lakkoilee liikaa...? Muulta kansalta ei sitten tule enää tukea (kuten tästäkin blogista huomaa:)

    ps. vaihdoin karvaa http://www.rumdumirisorb.blogspot.com/

    VastaaPoista
  5. Idhren,
    kansallisdemokratiaa joo :D

    Itkupilli,
    Niin noh, huonomminkin varmaan voisi mennä, mutta kun välillä tuntuu, että täällä ei oikeasti edes mietitÄ muita ratkaisuja. Suoraan lakkoon vaan.

    Fifi,
    tuollainen kyllä on inhottavaa. Mutta onneksi pääsitte lopulta konserttiin. Muistelisin joskus kanssa junalakkojen osuneen juuri sille ajalle kun useimmat grandes écoles pitivät valintakokeitaan. Ei kovin kivaa jos kouluun pääsy estyy sillä, ettei päÄssyt matkustamaan kaupunkiin.

    Rumdum (ja niin edespäin),
    joo, tokihan kansa ymmärtää, että lakko-oikeus on hyvÄ asia, mutta jos tosiaan jatkuvasti oma elämä hankaloituu, myötätunnon osoittaminen käy yha vaikeammaksi. Ensi viikolla lakkoilevat taas opettajat, ja siinähän mietit, jotta mitä tekisi lasten kanssa...

    VastaaPoista