tiistaina, helmikuuta 26, 2008

Sano juuuusto

Wow, löysin viimeinkin juustoa joka:
a) on tarpeeksi kovaa juustohöylällä leikattavaksi,
b) muttei kuitenkaan emmentalia,
c) kilohinnaltaan kohtuullista ja
d) miedonmakuista.

Eläköön siis saksalaiset hard discount -ketjut. Ranska on juustojen luvattu maa, mutta on yllättävän vaikeaa löytää suomalaistyyppistä voileipäjuustoa joka vastaisi ylläoleviin kriteereihin. (Kriteeri E, "Alle 20% rasvaa" pitää jättää suosiolla pois. Mahdotonta on hankala saada...)

Mutta tosiaan, juustoa täällä riittää. On kovaa ja on pehmeää, on raasteena, halkona, kiekkona, palana, pallona. Homeella ja ilman. Ranskalainen tapa syödä juustoa leivän kera eroaa suomalaisesta perusajatustaan myöten:
Suomalainen syö leipää jonka päällä on juustoa.
Ranskalainen syö juustoa jonka alla on leipää.

Minulla meni aikaa ymmärtää, että useille juustoille nimi annetaan käyttötarkoituksen mukaan. Racletteen käytetyn juuston nimi on raclettejuusto, ja fondueen käytetyn juuston nimi on... noh, ymmärsitte. Ja herrasiunaa jos uskaltautuu käyttämään jotain muuta juustoa raclettessa! Ei parane ainakaan naapureille tunnustaa.

Toisaalta, muutamat juustolajit ovat saaneet nimensä ensimmäisen uskaliaan alueen myötä. Sinihomejuustot tuntuvat olevan Roqueforteja, samaan tapaan kuin kaikkia sinisiä kutsutaan Suomessa Aura-juustoksi. Paitsi etten tiedä liittyykö Aura-juuston nimi jotenkin Aura-jokeen... Roquefort sen sijaan on alue Ranskassa. Ja vain tällä alueella valmistetut sinihomejuustot saavat virallisesti käyttää kyseistä nimeä.

Aluesuojatusta nimestä saa nauttia myös paikallisempi kummallisuus, Elsassin eteläpuoliskolla valmistettu Munster. Juuston tärkeydestä ranskalaisille kertoo jotain sekin, että esim. Munsterin alkuperälle on olemassa kaksikin legendaa: Toisen mukaan reseptin olisi tuonut perämaille irlantilainen munkki ohikulkiessaan. Toinen taas kertoo, että Charlemagnen ajalla munkit olisivat tuoneet alueelle kristinuskon lisäksi myös pahanhajuisen juuston.
Munster tosiaan pelottaa heikommat pois hajullaan, mutta maistuu yllättävänkin miedolle. Ei ollenkaan huonompi valinta ensiaskeleiksi juustomaailmaan.

Ei pidä myöskään unohtaa sitä, että lehmä ei ole ollenkaan ainoa maitoa tuottava eläin. Juustoa määriteltäessä olennaista onkin tietää minkä elukan utareista neste on laskettu. Esim. vuohenjuusto on maultaan vallan erilainen kuin lehmänjuusto, johtuneeko sitten pukkien itsepäisyydestä vai mistä. Samasta asiasta johtuu ilmeisesti myös se, että ei ole suositeltavaa yhdistää vuohenjuustoa punaviiniin. Pökkäisee takaisin.

Niin, ja lopulta kannattaa huomata, ettei juusto aina ole juustoa.
Purkki, jonka kyljessä lukee fromage blanc, valkoinen juusto, sisältää läheisesti maitorahkaa muistuttavaa valkoista ainetta.

Sipaisepa siitä sitten leivälle, nih.



NDLR: Ylläoleva kirjoitus on vallan perehtymättömän amatöörin tuotos. Toimitus ei ota vastuuta mahdollisista asiavirheistä.

7 kommenttia:

  1. Voi, etta nama sun postaukset on niin hauskoja! ;o)

    Naurattaa vielakin tuo:
    Suomalainen syö leipää jonka päällä on juustoa.
    Ranskalainen syö juustoa jonka alla on leipää.


    Niin totta!

    VastaaPoista
  2. Ehem. Korjaanpas nyt kuitenkin. Eli kaikki siniset eivät ole roquefortia, ero on sininen tulee lehmästä ja roque vuohenmaidosta ja pistelee ikävästi suussa. Ja aura on todellakin turkulainen merkki jo vuodesta 1935. Mun oli vaan pakko vastata, koska sinihome on melkein lemppari juusto, kaikkien niiden muiden 25 laadun kanssa :P

    VastaaPoista
  3. M'man,
    kiits :) Ja kyllahan se niin on! Leipa on vain joku sivuasia, joka on pakko olla jotta juustonpala pysyy kasassa...

    Sanna;
    En tarkoittanutkaan oikeastaan, että kaikki sininen olisi rokforttia, vaan etta kaikkea sinista kutsutaan rokfortiksi. Vahan samaan tapaan kuin Suomessa sinihomejuustoja sanotaan "aina" auraksi.
    Mä otan tavoitteekseni loytaa joku paiva juuston josta et pida!

    VastaaPoista
  4. Ja, kuten totesin, toimitus ei vastaa asiavirheistä!

    VastaaPoista
  5. voi olla että luin liian hätäisesti, mutta en löytänyt jutustasi a-d -kriteerit täyttävän juston nimeä. Lidlistäkö vai mistä ostit? Ja minkä niminen se on? Sitä saattaa saada Suomestakin (hyvä vitsi).

    VastaaPoista
  6. Mukava postaus. Eikäpäs unohdeta lampaanjuustoa. Itse kun en lehmän maitoa pysty käyttämään. Vuohenjuusto on kyllä ihan hyvää, mutta lampaanmaidosta tehty juusto. naminam. Suomessa tämä herkku ainakin vaan on kovin kallista.

    VastaaPoista
  7. jm,

    en huomannut kommenttiasi jostain syystä...
    En muista enää juuston nimeä, mutta Normasta ostettu. Varmaan se kaupan ainoa edamintapainen ;)

    VastaaPoista