torstaina, toukokuuta 01, 2008

Toukokuu villitsee opiskelijat?

Täällä(kin) siirrytään vähitellen toukokuuhun 08.
Kuun myötä lienee luvassa monennäköistä muisteloa, tuleehan kuluneeksi 40 vuotta kuuluisasta vallakumouksellisesta toukokuusta 68.

En käynyt katsomassa vappukulkuetta, ja eilinenkin meni noin niinkuin vapun puolesta vähän ohi. Pistäydyimme toki terassilla, mutta lämpimät säät hellivat jotakuta muuta kuin meitä (eli Suomea). Sitkeimmät sissit vetivät ylleen toista villapaitaa ja jatkoivat oluen juontia.

Mutta niin, se muistelo-osio. Tai siis jonkun muun muistelo, omakohtaisesti en ollut kevään 68 mielenosoituksia katselemassa. Tahi, mistä sitä tietää, ehkä edellisessä elämässäni... (joskaan en usko, luulen ennemminkin olleeni lammas.)

1. toukokuuta 1968 kului rauhallisissa merkeissä melkein rajalla. Opiskelijamielenosoitukset saapuivat Strasbourgiin vasta vajaata viikkoa myöhemmin, 6. toukokuuta.
Opiskelijoiden liikkeet alkoivat toki Pariisista, ja kun Nanterren yliopisto suljetaan 3. toukokuuta, opiskelijajärjestö UNEF (yhä vielä hengissä, toim.huom.) kutsuu opiskelijat yleislakkoilemaan... ja kutsuun vastataan innolla, intohimolla, pitkän aikaa.


Mielenosoitus Stasbourgissa 7. toukokuuta 1968

Herran vuonna 2008 on nähtävissä tietynasteista analogiaa neljäkymmentä vuotta aikaisempiin tapahtumiin. Lukiolaiset lakkoilevat ja osoittavat mieltään, sillä opettajien määriä aiotaan karsia rajusti. Ihan vuoden 68 tasolle ei tokikaan päästä, mutta mielenilmaus on kestänyt jo useita viikkoja, ja säilynyt hengissä jopa loma-aikojen yli: Kun yhdellä alueella ollaan oltu kevätlomalla, viestikapula on luovutettu toisaalle.

Eivätkä lukiolaiset vielä näytä luovuttamisen merkkejä. Julkisen sektorin mielenosoitus on suunniteltu 15. päivälle... ja eivätköhän tuota vielä keksine paljon muutakin.

Tapa se on tämäkin "juhlia" nelikymppisiä.


Mielenosoitus Stasbourgissa huhtikuussa 2008

2 kommenttia:

  1. Ajankohtainen aihe, niin kuluneiden vuosikymmenten kuin viimeviikkoisen Ranskan sivistyshistorian tenttivastauksenikin kannalta. Olen itsekin verrannut viimeaikaisia opiskelijamielenosoituksia 40 vuoden takaisiin, puhumattakaan CPE-mellakoista pari vuotta sitten.

    Kiinnostavaa, miten paljon herkemmin ranskalaisopiskelijat reagoivat suomalaisiin verrattuna. Täällä korkeintaan kerätään nimiä adresseihin ja kirjoitellaan yleisönosastoihin, kun taas Ranskassa painutaan kaduille ja suljetaan koko lukio/yliopisto. Vieläköhän ranskalaisopiskelijat saisivat aikaan samanlaisen yleislakon kuin tulloin? Puolisoni mielestä se voisi tehdä hyvää nyky-yhteiskunnalle...!

    VastaaPoista
  2. Voisi tehdä, mutta tällä kertaa ongelmana on vähän se, että mieltään ovat osoittamassa lähinnä lukiolaiset + heidän opettajansa. Ei niinkään yliopistoväki. Ja vähintään yo-opiskelijoiden tukea tarvittaisiin, jos yleislakko meinattaisiin saada aikaiseksi.

    Mutta se on kyllä totta, että herkästi reagoidaan. Tuntuu, että joka vuosi ollaan jossain vaiheessa pikkulakossa... yliopistoissakin.

    VastaaPoista