torstaina, huhtikuuta 03, 2008

Musiikkia nuorille

Tiedättekö mikä on Beethoven?

Säveltäjä? Eeeei.
Ylikokoinen koira? Eeeei.

Beethoven on ultraäänilaite. Ei suinkaan sellainen ultraäänivekotin, jolla katsellaan raskaana olevien naisten sisään. Beethovenia käytetään ei-haluttujen vieraiden kaukana pitämiseen.

Nyt armas lukijani toteaa, että "mitäs uutta tuossa ny sit on, jo vuosiahan niitä rottia on ultaäänellä häädetty."

Mutta kun nyt ei olla häätämässä rottia, vaan nuoria ihmisiä. Niitä, jotka roikkuvat puutarhan nurkilla ja kauppojen kulmilla ja aiheuttavat hävitystä ja tuhoa. Beethovenin toimintaidea on melko yksinkertainen: 12 cm x 12 cm kokoisesta laatikosta lähtee niin korkea ääni, että sen kuulevat vain nuorimmat; noin 90% alle 20-vuotiaista.

Kanaalin toisella puolen kyseisiä laatikoita on kuulemma myyty jo noin 3500 kappaletta. Ranskaan Beethoven rantautui muutama kuukausi sitten Hollannin ja Belgian kautta, ja uteliaat ostajakandidaatit lienevät olleet lähinnä yhdityksiä/yrityksiä. Äänilootia on myyty ainakin HLM -yhteisöille("kaupungin vuokratalot").

Beethovenin sanotaan olevan turvallinen ja kivuton keino, mutta silti useat tahot Ranskassa haluaisivat kieltää ultraäänilaitteen.
Terveysministeri Rosélyn Bachelot'n mukaan 17000 ja 18000 herzin välille sijoittuvien ääniaaltojen vaikutuksesta terveyteen ei ole olemassa tarpeeksi tietoa:
"Kyse ei ole vain vaikutuksesta nuoriin, vaan myös raskaana oleviin naisiin."

Bachelot vastustaa laitetta myös moraaliselta kannalta:
Laitteen käyttäminen rinnastaisi kaikki nuoret kriminaaleihin, ja terveysministeri jopa epäilee, että Beethoven rikkoisi YK:n Lasten oikeuksien julistusta.

Kaikkea sitä ihminen keksii.

Ja pieni ulkosuomalainen ei voi taas kuin ihmetellä.

Ääntä voi muuten testata *tästä linkistä*.
Minä olen selkeästikin vain hiukan itseäni nuorempi: kuulin juuri ja juuri 17kHz -äänen, alle 24-vuotiaiden kuultavan. Alle 18-vuotiaille "tarkoitettu" 20kHz oli minulle silkkaa äänettömyyttä...
Minkä ikäinen kuulo on armailla lukijoillani?

18 kommenttia:

 1. Minä en tähä testiin usko, paitsi itseni kohdalla. 17 kuuluu mummelillekin loistavasti, mutta korvani ovatkin ainoat mitkä vielä kropassa toimii. Mutta että puolikuuro ukkonikin pystyi samaan! Niin valikoivaa kuuloa ei voi kenelläkään olla.
  Sitä paitsi luulen, että kaikkien korvalappustereoiden sun muiden korvikkeiden kanssa syntyneet alle 2-kymppiset ei enää kuule senkään vertaa kuin vanhempansa.
  Mutta kiva postaus!

  VastaaPoista
 2. Hmm. Pitää testata omilla vanhemmillaan. Heh, jos hekin kuulevat, uskon testin todenperättömyyteen :D

  Enkä sitten tiedä, kuinka tehokkaasti jotain tuollaista ultraääntä voi mannlintaa tietokonnen kaiuttimilla...

  Mullei ole vieläkään minkäänlaista kannettavaa soitinta! Olen ajastani pahasti jäljessä. Tosin löysin jo haluamani, pitää vain odotella, että joku tarjoaa lahjaksi: cranking mp3 player

  VastaaPoista
 3. Jaiks, mut saa näköjään häädettyä vasta tuolla kolmikymppisten äänellä! o_O Syytän kaiuttimia. :D Tai sitten vois niissä nappikuulokkeissa joskus pitää vähän pienempää volyymia...

  Ainakin tuolla Koskikeskuksen nurkilla on muuten käytössä se klassinenkin nuorisonhätistelykeino: kaiuttimista tulee ihan oikeasti varmaan just sitä Beethovenia.

  VastaaPoista
 4. Tiia,
  sehän on parempi ja terveelisempi idea!
  Nyt sieltä Tampereelta tänne nayttamaan miten häädetään ei-haluttu nuoriso!

  VastaaPoista
 5. Haha, olin korva kaiuttimissa kiinni ja painelin jo tuolla 30 ikävuoden kohdalla järkyttyneenä, kun mitään ei kuulunut. Sitten huomasin, että oli kaiuttimet pois seinästä. :D Kuulo pelaa näköjään 24 ikävuoden mukaan mutta ÄO on jäänyt pysyvästi teinikriminaalien kanssa samalle tasolle... ;P Oli muuten ikävän kimakka ja kova ääni mutta sitä edellistä en minäkään havainnut mihinkään suuntaan. Ei mikään ihme, tämä kaupunki vie kuuloaistin kiitettävästi.

  VastaaPoista
 6. Nyt helähti isän omatunto soimaan. En onneton ole koskaan selvittänyt sinulle lasten oikeuksien julistuksen viidettä artiklaa vaikka se olisi ollut velvollisuuteni. Niin kyseisessä kohdassa selvästi sanotaan. Miten olet raukka maailmalla pärjännyt? Tiedätkö tyttörukka oikeutesi? Olen huolestunut. Älä nyt ainakaan mene herzien alle melskaamaan.

  Vakavasti ottaen lasten oikeuksien julistus on hieno asia, kunhan vain toteutuisi maailmalaanjuisesti tai edes Taka-Hikiällä. Ja varmasti myös Beethoven on hyvä asia monessa paikassa, jos käytetään harkitusti. Ei missään nimessä "täystuhona" tyyliin "Raid tappaa talossa ja puutarhassa".

  En muuten saanut testistä pelittämään kuin sen ylimmän, jonka kuulin.

  isä

  VastaaPoista
 7. Iskä,
  Tai sitten kuulosi on ikäsi mukainen ;)äläkä turhaan huoli, kasvoin aikuiseksi ohjauksesta huolimatta.

  EB,
  Niinhän sitä kysytään tietokoneavun hotlinjalle soittaessakin ekana, että "onko sulla pistoke seinässä?" Itsehän olen kerran ihmetellyt netin toimitattomuutta, kun ethernet-johto oli väärässä reijässä...

  VastaaPoista
 8. Kaikki muut kuuluivat paitsi alin, ja tämä koskee myös meidän kolmevuotiasta (täällä on siis tehty kuulokokeita porukalla). Onkohan siinä alimmassa jotain vikaa :)

  VastaaPoista
 9. b.ansku,

  Se on sitten tehty varmaan tosi nuorille. Kaikille kaksivuotiaille raggareille!

  VastaaPoista
 10. Kuulin kaikki muut paitsi 20kHz, tosin telkkari pauhaa tuossa vieressa, eli pitaa uteliaisuussyista kokeilla myohemmin uusiksi, kun ei ole muita aania.

  VastaaPoista
 11. Katsellaan kuka on eka joka kuulee 20kHz -äänen. jos sitä edes on olemassa. Testataan jollain kissalla ;)

  Kuka lukijoistani on Angers'ta?
  Tunnusta!

  VastaaPoista
 12. Noh, enpa tainnut minakaan kuulla sita 20kHz:taa, vaikka niin ensin kuvittelinkin. Kylla sielta meinaan aanta kuuluu, mutta ei mitaan 17kHz:taan verrattavaa kamalaa ininaa, joka jai korviin soimaan. Luulen siis etta tuo juuri ja juuri kuulemani aani on kaiuttimieni aiheuttamaa taustakohinaa. Ei muuten kissakaan hatkahtanyt korkeimman aanen kohdalla, mutta itsekin kuulemani kohdalla horisti korviaan ja lahti menemaan.

  Nyt on siis jo kissoillakin testattu!

  VastaaPoista
 13. Tuohan on siinä mielessä hankala juttu, että jatkossa ei tiedä, soiko omat korvat oikeasti vai johtuuko se jonkun kauppiaan käyttämästä Beethovenista... :/ Inhottava hetkellinen kipu jäi tärykalvoon testailusta, joten hiukan arveluttavana systeeminä pidän.. Tämä voisi muuten mennä myös teekkarijäynänä tai aprillipilana... ;D

  VastaaPoista
 14. Tää on kyllä just niin tätä. Toivottavasti tänne Höönhaimin nurkille ei ihan heti asennettais, mutta Neuhofissa varmaan on jo. Tuosta testistä, onneksi me molemmat vanhukset saatiin tiristettyä se 24v :)

  VastaaPoista
 15. eve,
  Non nih! Nyt voimme uskoa, ettei siinä alimmassa mitän ääntä olekaan. Koe-eläinkoe suoritettu.

  emma,
  Kieltämättä olisi ikävää yrittää livistää jonnekin kauppaan (tai omaan kotiinsa) pikavauhtia, koska inhottava vininä vieressä.

  sanna,
  milloin lähdetään elämysmatkalle Neuhoffiin?

  VastaaPoista
 16. Ihan ikäseni verran kuulin, tuosta viimeisestä en siis yhtään mitään (kuvittelin että olisin kuullut..byääh).

  VastaaPoista
 17. Toi kyllä bugii, koska samasta namiskasta lähtee eri ääni peräkkäisillä klikkauksilla. Alle 18 ei kuulunut lainkaan, mutten tiedä oliko se 24v oikea - kuului monella eri taajuudella.

  Yksi asia on varmaa - tuli pääkipu. Hulluja ovat.

  VastaaPoista
 18. pää varmasti kipuilisi ainakin jos pitäisi yrittää kuunnella moista ihan luonnossa...

  VastaaPoista