tiistaina, huhtikuuta 15, 2008

Pantitta

Niin, viikonlopun jäljiltä voisin kysyä, että mitä saadaan kun sekoitetaan jokavuotiset synttärijuhlat metsän keskellä grillipaikalla, suuri joukko nuorisoa* ja sade, joka ei onneksi pilannut iltaa, mutta oli kestänyt pari viikkoa ennen kyseistä päivämäärää.

Kuvasta voi todeta, että tuloksena on suuri määrä mutaisia olutpulloja:


Sitten voimmekin ihmetellä, että miksi ihmeessäkummassa Ranskassa ei ole palautuspullosysteemiä?** Tuostakin kasasta juhlien järjestäjä olisi kerännyt useamman euron. Poishan ne on sieltä metsästä joka tapauksessa vietävä, mieluummin sitten pullokoneeseen kuin lasinkeräykseen. Yleisen pullonpalautuksen puuttuminen on suoranainen ympäristöongelma, sillä se kymmenen-viisitoista-kaksiymmentä senttiä toimii kummasti motivoivana potkuna, kun pullot pitäisi illan jälkeen pois kerätä. Lisäksi, jokainen suomalainen on viettänyt vappupiknikkejä puistoissa, joiden reunuksia kiertää joukku pikkupoikia muovipussien kanssa. Taskurahan toivossa. Pullonpalautus olisi varmasti helpompi keino "tienata" muutama euro kuin kerjääminen... ja täällä kerjäläisiä näkee selkeästi Suomea enemmän.

Muutama pullokone ratkaisisi siis paitsi ympäristönsuojelullisen, myös yhteiskunnallisen ongelman. Tai ainakin melkein.

Miksi Ranskassa ei sitten ole moista systeemiä?
Ekopedia kertoi minulle seuraavaa: Ranskassa kerättiin muutamia vuosikymmeniä sitten lasipullot talteen, mutta systeemi törmäsi taloudellisiin ongelmiin. Esim. viinipullon malli riippuu siitä, mitä viiniä se sisältää, ja siten esimerkiksi Etelä-Ranskasta lähtöisin oleva viinipullo voitaisiin tuoda pullonpalautukseen pohjoisessa, josta se tyhjänä pitäisi taas kuljettaa takaisin etelään. Ekopedia syyttää myös jälleenmyyjiä laiskuudesta: ei haluta varata varastoista tilaa pullokoneille ja palautettujen pullojen säilytykseen.

Kyse onkin täysin laiskuudesta ja haluttomuudesta systeemin (uudelleen)rakentamiseen. Vai miten muuten selitäisitte sen, että heti tuossa rajan toisella puolen germaanit ovat kykeneväisiä pantittamaan myös muovipullonsa, ja Belgiassa toimii ainakin olutpullojen palautus..?

Maalaisjärki ei aina Ranskaa ymmärrä.


* Saan puhua nuorisosta kun 25:n ikävuoden korkeudeltani olin varmasti joukon vanhin.
** Tällä alueella paikallisten panimoiden 75cl:n olutpullot (ja vain ne) ovat panttipulloja. Yksi syy paikallisten suosimiseen.

7 kommenttia:

 1. On se niin raivostuttavaa, ettei edes niin helppoa asiaa, kuin palautuspullosysteemiä saada aikaiseksi- eikä täällä edes minkäänlaista lasin kierrätystä (jos ei oteta huomioon Coca Cola companyn ja muiden kumppanien itse suorittamaa pullokorien palautus-systeemiä)... huoh.

  Huvittava muuten tuo kuva!

  VastaaPoista
 2. Niin, ja Ranska kun vielä lasketaan sivistyneeksi Keski-Euroopan maaksi...

  Siinä pullokasan toisella puolella muuten on semmoinen keppi tanassa pitämaässä sitä pystyssä :D

  VastaaPoista
 3. Hienon näköinen muuri noista syntyi - luulin ensin että esittelet uusinta kierrätyspuutarha-aita mallia:)

  EU:n pitäisi säätää pullonpalautusdirektiivi, jotta saataisiin fransmannitkin kuriin;)

  VastaaPoista
 4. Montakohan kertaa olen suu vaahdossa paasannut kyseisen asian puolesta? Saan vaan outoja mulkaisuaja osakseni. Mitä sinä tulet tänne selittämään? Ne sadat, miljoonat ehjät ja rikkinäiset pullot tienposkissa ovat siellä aivan rauhassa, eivät häiritse ketään!!!
  Pullojen palautus on hankalaa, aikaa vievää ja köyhien hommaa :( Eihän täällä porukka laita roskiakaan roskiin, vaan nakkaavat luontoon.. Eikä muuten kerää koiranpaskojakaan . Jospa joku päivä sitten heräävät, kun roskat tursuaa omalle pihalle tai oma lapsi rikkoo jalkansa lasinsiruun. Tai sitten ei koskaan.

  VastaaPoista
 5. inkivääri,
  En ajaellutkaan, että senkin voisi tehdä. Kierrätysaidan... pitää kokeilla ensi kerralla.

  Sanna,
  Siitä vaan kirjettä monsieur presidentille....

  VastaaPoista
 6. Juu muistan kun olin pienenä (!) Ranskassa ja pullot piti palauttaa... mutta sehän oli tietenkin liian monimutkaista. Eihän maalaisjärki rimmaa ranskalaisen kanssa.

  Tässä asiassa minäkin saan aina vouhkata, grrr.

  Olin saada hepulin kun näin Bushin lausuntoja tänään USAn aikomuksista kasvihuoneilmiön suhteen. Rikos ihmiskuntaa vastaan !!!

  VastaaPoista
 7. Bush nyt on jo muutenkin rikos ihmiskuntaa vastaan...
  Ei mutta, aika karmivia olivat toteamukset.

  VastaaPoista