lauantaina, huhtikuuta 12, 2008

Vaadin normalisointia!

Historiallinen päivä. Näen auringon ensimmäistä kertaa... öö... viikkoon?
Asiasta ilostuneena päätin olla valittamatta tänään.

Sen sijaan, tulevana laatu-alan ammattilaisena, vaadin seuraavien kahden kohteen välitöntä strandardisointia! Ja aion jopa perustella vaatimukseni:

1.) Lentokenttien ja juna-asemien vessat on saatettava välittömästi kansainvälisten (vielä olemassa olemattomien) normien mukaisiksi! Nykyisellään kyseiset mukavuuslaitokset syrjivät yksin matkustavia. Eihän siinä mitään, jos on liikkeellä beautyboxin ja ja tietokonelaukun kanssa, mutta iiiison matkalaukun kanssa matkustavan on melkein pakko mahduttautua vessaan laukkunsa kera. Eihän sitä voi uloskaan jättää varastettavaksi. (Sitä paitsi, jos jättää laukkunsa vahtimatta vessan ulkopuolelle, siinä vaiheessa kun on saanut asiansa hoidettua, laukun kimpussa on jo pommisnautseri ja joukko antiterroristipoliiseja...)

Kopit ovat lähes aina liian pieniä. Jos koppi onkin joskus tarpeeksi suuri, siinä on sisäänpäin aukeava ovi. Vessaan hivuttautuminen tapahtuu siis seuraavan kaavan mukaisesti:
a) Avaa ovi ja hivuta laukku sisään.
b) Nosta (25 kiloa painava) matkalaukku vessanpöntön päälle.
c) Ahtaudu sivuttain vessanpöntön ja seinän väliseen tilaan.
d) Sulje ovi.
e) Nosta matkalaukku pois vessanpöntön päältä.
f) Hoida tarpeesi.
Päästäkseni ulos vessasta, sinun tulee toistaa kohdat a-e käänteisessä järjestyksessä.


2.) Sänkyjen (ja niihin liittyvien oheistuotteiden) standardit täytyy välittömästi yleiseurooppalaistaa!
On kohtuullisen tuskallista yrittää virittää 190 cm pitkää muotoonommeltua lakanaa 200 cm pitkän patjan päälle. Tahi 140 cm leveää lakanaa satakuuskytsenttiseen sänkyyn. Ongelmia syntyy myös niissä tilanteissa kun pitäisi saada ranskalaismallinen 60x60 senttinen tyyny suomalaismalliseen 50x60 senttiseen tyynyliinaan sisään. Puhumattakaan suosikki-inhokistani, keski-eurooppalalaisista pussilakanoista. Fiksu lakananormi vaatisi, että pussilakanoissa tulee olla kaksi kädenmentävää reikää yläkulmissa. Nykytilanne aiheuttaa paljon kiroilua ja tilanteita joissa urhea lakananvaihtaja löytää itsensä pussilakanan sisältä ja täkin ulkoa.


Nih. Taidan mennä isona ISO:lle töihin. Minulla olisi paljon hyviä ideoita. Sitä paitsi pääpulju sijaitsee Genevessa. Ymmärtäisivät varmaan ranskaakin.

16 kommenttia:

 1. Protesti nettiin,aloitevaatimus EU:hun, mielenosoitus Champs Elyseelle, lentolehtisiä kopterista,lakanatehtailijat boikottiin, sprayllä vessanseinät kirjaviksi,pingispalloja pöttöön, hajoita ja hallitse... allekirjoitan kaikki. Odotellessa että pääset ISOon organisatioon päättämään.

  VastaaPoista
 2. kyllä suomalaiset pussilakanat vaan on hyviä. ja petauspatjapussilakanat.

  ihana tuo vessakuvailu.

  VastaaPoista
 3. sirokko,
  tuo voisikin tehota: Spraylla kaikkiin vessoihin kolmikielinen protesti. En tullutkaan ajatelleeksi. Olen enemmän rauhaisan linjan kannattaja.

  emmi,
  mää en oo koskaan kayttanyt petaupatjapussilakanoita. Tiedan periaatteessa mikä se on, mutten tiedä miten kätevä mahtaa olla käytännössä

  VastaaPoista
 4. Ilmoittaudun riviin! Sitten kun ISO:ssa vaikutat, pakota britit vielä hyväksymään eurooppalainen töpseli omakseen. Rasittavaa pelata adaptoreiden kanssa aina jommassa kummassa päässä, Suomessa tai saarivaltiossa. Ei myöskään haittaisi yhtään, jos puhuisivat kiloista ja metreistä ja käyttäisivät vielä rakasta euroa. Mutta nämä taitavat olla ISO:n ulottumattomissa.

  VastaaPoista
 5. Word, Stazzy! Tuo vessahärdelli niin koettu ja niin rasittavaa! Varsinkin kun ranskalaiset vessat ainakin on niin saastaisia kaikkialla. Ja miks ihmeessä on 190 cm pituisia sänkyjä?!? tyynyliinaongelma meinasin ratkaista hankkimalla kaikki tyynyni Suomesta, mutta onneksi ergonomiset tyynyt on sopivan kokoisia.

  Stazzy töihin ISO:on! :)

  VastaaPoista
 6. Pommisnautseri :D Kääpiösellaisen (satunnaisena) emäntänä innostuin tästä mielikuvasta suuresti!

  Tuo vessajuttu on kyllä. Argh. Pari kertaa olen suosiolla jättänyt laukkuni siihen ulkopuolelle ihmisten pöllittäväksi ja yrittänyt palata kopista noin sekunnin sadasosassa - toistaiseksi mitään ei ole viety. (Toisaalta noita jännittävästi mitoitettuja vessakoppeja saattaa kyllä tavata vaikka ihan yliopistollakin: pöntön edessä on tilaa noin 10 senttimetriä, mutta molempiin sivuseiniin on matkaa pari metriä.)

  Magdeburg-kaveri oli keksinyt leikata pussilakanoihin kynsisaksilla reiät. :D

  VastaaPoista
 7. Vince ei ollut ennen taysi-ikaisyytta edes nahnyt pussilakanaa, ja laittoi ensimmaisen sellaisen peiton ja itsensa valiin sellaisenaan :)

  Oon harkinnut etta ratkon ikea pussilakanaan reiat kulmiin, etta allekirjotan tan aloitteen kylla.

  VastaaPoista
 8. Rakkaat lapset ymmärtäkää, että
  vessat ja vessanpöntöt ovat
  MIESTEN suunnittelemia ja asenta-
  mia. Terveisin äetvanha.

  VastaaPoista
 9. Miesten asentamia ;D
  Jyväskylässä kampus tosiaan on suurelta osin Alvar Aallon käsialaa, ja sissus niitä vessoja sielläkin...

  Joissain Ikean lakanoissa muuten on jo reijät kulmissa, minä ainakin olen yhden sellaisen setin ostanut täältä.

  Pupuce,
  Veikkaan että ranskalaisilla on ollut sänkyjen suunnittelussa joku Napoleonkompleksi: vain pienille ihmisille.

  Kuulin muuten radiosta tai jostain joskus sellaisen teorian, että 160 senttiä leveiden parisänkyjen myynti lisääntyy (täällähän normaali on 140) sen takia, että ranskalaiset lihovat. Kyse ei siis voi olla vain nukkumismukavuudesta...? Eh.

  EB,
  Metrijärjestelmähän muuten on standardisoitu systeemi. Englantilaiset ovat vaan vähän hitaita:
  "The European Union has a directive banning non-SI markings after 31 December 2009 on any goods imported into the European Union. This applies to all markings on products, enclosed directions and papers, packaging and advertisements. However, on September 11, 2007, the EU announced that the United Kingdom would be excepted from this directive and Imperial measurements would still be permitted indefinitely alongside with the metric system as supplementary indications"

  VastaaPoista
 10. Stazzy. 140 leveä sänky ei ole parisänky. Ei ainakaan täällä Suomessa.

  Ollaan monesti kavereitten kanssa puhuttu näistä sänkyjen leveyksistä. Saan vieläkin joskus kuulla kommentistani, jonka heitin näistä 120-140 senttisistä. "ne on siitä hyviä, että niissä on yksin mukava nukkua, muta yhden yön niissä viihtyy kaksikin.

  niin ja vielä petauspatjapussilakanasta. Se on vähän hankala kyllä pistää, mutta koska itse olen kamala pyörimään ja potkimaan nukkuessani, ei tavallinen lakana koskaan siinä petarin ympärillä pysy.
  Laiskaihminen voi myös joskus vain kääntää petarin ja kas, alla on puhtoinen lakana.

  VastaaPoista
 11. Heh, täällä taas 160 senttisen sängyn löytääkseen pitää melkein mennä ikeaan. Mut mullapa on! Tosin tällä hetkellä Lutzelbourgissa autotallissa, mutta siella odottaa kiltisti.

  VastaaPoista
 12. Kätevänä ihmisenä olen ratkonut IKEAn pussilakanoihin ne yläreiät jupisten ja manaillen ruotsalaisten järjettömyyttä mutta ikikiitollisena siitä että pussilakana on viimeinkin rantautunut Italiaan...

  Samsoniten kanssa lentokentän vessakopissa reupominen on tuttua, 190-senttisen sängyn sentään ymmärrän. Vähempikin riittäisi :) Sen 140 senttiä leveän sängyn nimi Italiassa muuten on francese. Täkäläinen parivuodestandardi on 160x190 tai 200, ja nopea haastattelu tuttavapiirissä osoittaa että monet lapsiperheet nukkuvat perhepedissä de facto, eli olis tuo pinnasänkykin, mutta lapset kampeavat silti isoon petiin eikä niitä sieltä poiskaan tohdi heivata.

  VastaaPoista
 13. Näin sitä vahvistetaan perheen välisiä siteitä Italianmaalla. Ilmankos ovat kuuluisia...

  VastaaPoista
 14. Mistä olet saanut 60x60 tyynyn? Tilasin ittelleni koristetyynyn päällisiä ja en hoksannut katsoa minkä kokoisia ne on, ja nehän tietysti on ton 60x60 enkä mistään löydä sopivan kokoisia tyynyjä, ne tulee tällä viikolla ne päälliset ja ajattelin palauttaa ne jos en löydä sopivia tyynyjä (olen muuten ehdottomasti samaa mieltä noista vessoista! Kuvittele kun lisäät kuvioon vielä 3-vuotiaan lapsen joka joutuu myös änkeytymään sinne koppiin äitin ja laukkujen kanssa, koska ethän sä lasta voi yksin siihen ulkopuolelle jättää...hieman hankalaa...)

  VastaaPoista
 15. ööh, täällä suunnilleen kaikki tyynyt on 60x60 kokoisia. Niitä suomalaiskokoisia onkin sitten vaikea löytää...

  VastaaPoista