maanantaina, elokuuta 18, 2008

Estetiikkaa taitamattomalle

Joka kerta, kun ihmettelen muotiblogien valokuvia, sellaista-ja-sellaista vaatetyyliä, muotilehdistä skannattuja otoksia, tunnen itseni vallan ei-esteetikoksi. En vain jaksa kiinnostua kuvasta jollei se ole todella pysäyttävä, ja sittenkään harvemmin useaan kertaan. Jollei blogissa ole (hyvää) tekstiä, kyllästyn. (Aiemmin mainitsinkin, että ruotsalaiset muotiblogit ovat käsittämättömiä juuri tuon takia.)

On kuitenkin yksi pieni asia, joka saa nukuksissa olevan sisäisen esteetikkoni
heräämään satunnaisesti: blogin itsensä ulkoasu. Itseäni eniten miellyttävistä poimin ideoita melkoisen häpeämättömästi, vaikka etenkään kuvankäsittelytaitoni eivät aivan riitäkään Sen Täydellisen Ulkoasun rakentamiseen.

Onneksi on ihmisiä jotka osaavat auttaa taidottomia ja/tai laiskoja...
Tässä muutamia inspiroijiani tai muuten vain kivoja ulkoasuja, voilà.
(Screenshotit aukenevat suurempina kun klikkaa, totutusti.)

* Heijastuspinnassa on kaikkea kivaa pikkuhilpettä, selkeä pohja ja kivat boordit. Pohja on muokattu täältä löytyvästä Hobitista.


* Quisiera ser una mosca:n banneri nyt vaan on ihana ja sinisen sävy juuri oikea valkealla pohjalla. Miellyttää minimalistista minua. Ja tämähän siis on alkujaan Agua...


* Waterfalls and Honey Days -blogin pohjana on vallan viehättävä Colibri. Ei tosin mahda olla kovinkaan helppo viritellä toimimaan. Sitkeille ja niille joiden kotoa löytyy tietotekniikkaihme, latausosoite on täällä. Lue kommentit kunnolla, niistä löytyy vihjeitä.


* Aspire -pohjan "revitty paperi" -idea on hauska, vaikkeivat värit minua viehätäkään. En ole ruskea ihminen. Kuten moni muukin, Aspire löytyy halukkaille Eblog templates -sivulta.


* Artica on jotenkin hirveän kiva kanssa, etenkin koska se on yksinkertainen ja siinä on vihreää... Joskaan en ole nähnyt ihan käytössä. Halukkaille tarjolla tässä osoitteessa.Toisaalta voisi tietenkin kysyä, missä ovat ne kivathauskat ulkoasut, jotka eivät perustu johonkin jo netissä tarjolla olevaan pohjaan? Pitääkö olla ihan kerrassaan ohjelmoija ja graafinen suunnittelija yhdessä paketissa kyetäkseen tekemään jotain omaperäistä ja sievää?

7 kommenttia:

 1. Jep, esteettisimmät pohjat vaan on yleensä tehty nuorille tarkkanäköisille, tihrutekstiä harmaana, jota ei 'tietyn' ikäiset silmät erota kuin juuri ja juuri nenä ruutuun liimautuneena. Mustapohjaisia en edes yritä lukea. Siinä tihrustellessa sitten häviää se loppukin näkö.
  Sinun blogissasi on tosi hyvin näkyvä teksti (ah kiitos, älä vaan mene vaihtamaan vielä, uusin silmäni ihan kohta).

  VastaaPoista
 2. Vautsi, pääsin osaksi huomiota ^^

  Tuosta viimeisimmästä huomiosta - välillä tuntuu siltä, että pitäisi olla jonkinmoinen ammattilainen saadakseen aikaan alusta loppuun asti täysin omaperäisen tuotoksen ;o Toisaalta itselläni ei ole mitään sitä vastaan, että sovelletaan pyörää eikä keksitä sitä joka kerta uudestaan, mutta olisihan ihan itsetehdyssä se oma fiiliksensä. "Minä itte!"

  Jotain olen Gimpillä raapustellut muuten suunnitelmantapaista uudeksi blogimalliksi, poikkis lupasi auttaa koodin toteutuksessa (=koodata alusta loppuun), eri asia millaisella aikataululla homman saa tehtyä ;D. Välillä tosin jo se graafisen ulkoasun suunnittelu on ollut niin tuskaista ja tällainen ideaköyhä rustaaja on hätää kärsimässä - silloin on aika kiva, että voi soveltaa jo olemassaolevia pyöriä. ;>

  VastaaPoista
 3. Idhren,
  Nimenomaan se "Minä itte!" -tunne. Tosin, kun ei ole taitoja (tai poikkista jolla olisi), olemassaolevan käyttö on ihan kivaa. (Tai, kai minä jotenkin osaisin koodata, mut mulla tökkää kuvankäsittelyyn :D )
  Tosin, sehän noissa on välillä harmillista, että niitä on tosi vaikea muokata mieleisekseen (esim. tuohon Colibriin on varmaan melko mahdoton lisätä mitään)

  Sirokko,
  Toit esille hyvän, ja olennaisimman pointin, eli luettavuuden. Sen ei pitäisi missään tapauksessa kärsiä ulkoasun takia. Epäluettavia blogeja näkee aivan liikaa: kirjavia pohjia, liian pientä isoa vihreää tummaa vaaleaa tekstiä...

  Bloggaajille pitäisi melkein uskaltaa sanoa suoraan, jos luettavuus kärsii. Eri näyttöjen ja selaintenkin välillä on vielä hurjia eroja.

  VastaaPoista
 4. Sitä piti Sirokolle vielä todeta, että mustalta pohjalta tekstin lukeminen voi olla melko helppoakin, JOS kontrasti on tarpeeksi iso ja etenkin tekstin koko tarpeeksi suuri. (Sen pitää olla selkeästi suurempi kuin tumman tekstin vaalealla pohjalla.)

  VastaaPoista
 5. Kuten tiedätkin, menneisyyteeni kuuluu vuosia graafisena suunnittelijana ja mainosmiehenä. Olen kaunosielu ja arvostan persoonallisuutta sekä mm. hyvin tehtyjä, omaperäisiä ulkoasuja. Silti sanon vuosikymmenten kokemuksella; Ulkoasun tulee aina palvella lukijaa ja tukea tekstillistä sisältöä. Se ei saa koskaan kertoa lukijalle: "Katsokaa miten hienoja raameja minä osaan tehdä".

  VastaaPoista
 6. I meant to comment here. Kiitos for the link back to my blog. Yes, Colibri is difficult to use. The original code has some bugs that take some patience to fix.

  VastaaPoista
 7. Yeah, I imagine. But it is beautiful..

  VastaaPoista