torstaina, kesäkuuta 19, 2008

Korjattuja rivejä ja tuote-esittelyä

Tänään lähdin toista kertaa peräjälkeen ensimmäisenä tentistä pois. En suorastaan aikaisin, mutta ennen muita. Vertausryhmäni tosin on naurettavat 16 kappaletta, joten mitään kovin suuria tilastollisia "olen muita nopeampi" -johtopäätöksiä tästä ei voi vetää.

Silti. En saa rauhaa. Mietin, että johtuuko se siitä, että olen
a) muita fiksumpi ja nopeammin reagoiva vai
b) siitä, että täytän paperini hutiloiden..?

Joka tapauksessa, tämä ei ole mitenkään uutta. Olen aina kuolussa lähtenyt kokeesta pois ensimmäisten joukossa. En koskaan oppinut sitä yläasteella ja lukiossa syötettyä toimintamallia, jonka mukaan pitäisi tehdä hirviät suunnitelmat ja mind-mapit paperille, jäsennellä asiansa ja kirjoittaa vasta sitten. Johdanto, asia, konkluusio. Minä laitan muutaman päässäni pyörivän oleellisimman sanan paperin nurkkaan, ja sitten kirjoitan. Suoraan. Takeltelematta ja katumatta.

Okei, välillä tulee tehtyä virheitä, unohdettua asioita välistä. Sen voisi varmaan välttää huolellisemmalla etukäteisellä jäsentelyllä. Tenteissä ei ole edes mahdollisuutta lisätä kappaleita väliin, kuten koneella kirjoittaessa on. Mutta se on pieni harmi se, verrattuna siihen, jos minun pitäisi toimia ihan oman luontoni vastaisesti.

Ainiin, ja täällä Ranskassa tutustuin asiaan, joka on pelastanut minut monelta sotketulta riviltä. Joidenkin kanssasuomalaisten mielestä kyseessä on turhake, mutta tämähän on aivan loistava keksintö:
Pyyhittävä muste.

Kaikilla ranskalaisilla on mustekynä. Kaikilla ranskalaisilla on myös korjauskynä. Avot, vähemmän stressiä, minä kun en kykene kolmea sanaa kirjoittamaan tekemättä pientä virhettä...

Minun kynässäni on yllättäen lampaita. Ja yksi susi lammasten vaatteissa. Kynässä on myöskin perinteinen "sulkakärki", jolla on vallan mukava kirjoittaa jos se on hyvin tehty eikä tukkeudu. Tuo oli muuten ihan syntisen kallis kynä, jonkun 10 euroa. On toisaalta palvellutkin jo pari vuotta kitisemättä.


Kynän kavereina toimivat mustepatruunat (useimmiten sinisiä, saa muissakin väreissä) ja korjauskynä (useimmiten sininen, saa muissakin väreissä), jonka toinen pää siis pyyhkii ja toinen korjauskirjoittaa (pyyhityn kohdan päälle ei enää muste tartu). Tuolla korjaajalla vieläpä pompöösi nimi: super magic.


Ja toimiiko se sitten? Joo-o, todetkaa seuraavasta:

8 kommenttia:

 1. Tuttuja tuntoja, samoja asioita tuli itsekin mietittyä. Tosin en suinkaan lähtenyt aina ensimmäisten joukossa, vaan istuin vielä lähes viimeisenä itku silmässä penkillä ja kirjoitin kilpaa kellon kanssa.

  Tulin lopulta siihen tulokseen, että se johtui käsin kirjoittamisesta. Minultakin tulee kerralla suhteellisen kelvollista tekstiä, mutta koska pitää kirjoittaa käsin, niin ei voi muokata kappaleita uudelleen.

  Minä en nimittäin kirjoita suinkaan aina kronologisessa järjestyksessä, vaan kappaleittain, jotka sitten koneella ollessani copy-pastean paikoilleen.

  Kun vielä kyseessä on viestintään liittyvät tentit, joissa oikeasti pitää kirjoittaa ja paljon, niin minusta ne aikarajat olisivat saaneet olla pidemmät.

  Noh, kaikista selvisin. Eräästä tentistä lähdin ekojen joukossa ja olin varma menestyksestäni, mutta siinä minä sitten juuri reprutin - mitä kohtalon ivaa!

  Tsemppiä sinulle tentteihin! Kullakin on oma tahtinsa ja omista arvosanoista sen sitten taas saa huomata :)

  VastaaPoista
 2. Onnea tässä tarvitaankin, ainakin huomisen metrologian kanssa :D Noh, on siellä kai muutakin.

  Jokaisella tosiaan oma tapansa jäsennellä asioita, ja ei siinä mitään jos joku viihtyy mind-mappien kanssa. Minä vaan en koskaan oppinut käyttämään.

  VastaaPoista
 3. Whoa, tuollaista minäkin olisin kaivannut Itävallan kuulakärkikynätenteissä (kaikissa kahdessa)! Miksi te ette siellä ulkomailla voi ihan suosiolla käyttää lyijykyniä..? :D

  Mind mapit on ihan käteviä, mutta niissä on se vika, että niiden tekemiseen menee ihan tajuttomasti aikaa. Yleensä vastausaikaa on jäljellä about neljäsosa alkuperäisestä, kun Tiia alkaa vasta oikeasti kirjoittaa.

  Mutta näiden rohkaisevien sanojen saattelemana toivotan minäkin onnea tentteihin :D

  VastaaPoista
 4. Voih ja oih..minulla on vieläkin tallella samanlainen kynä, ja se toimii edelleenkin, 20 vuoden takaa!!

  Kuuluin aikanani näihin suoraan kirjoittaviin hätähousuihin, periaatteena että asian joko tietää tai ei tiedä, miettimisestä se ei parane. Usein sitten jätti korjaamatta virheetkin.
  Mutta onnea loppukiriisi!

  VastaaPoista
 5. Meillä lapset kirjoittavat koulussa tuollaisilla kynillä, kolmosluokalta alkaen(Sveitsissä). Eivät sentään ihan kaikkea, mutta kaunokirjoitusta sillä on hyvä harjoitella.

  VastaaPoista
 6. Lähdin myös aina ensimmäisenä, sekä koulun kokeissa että yliopiston tenteissä. Tai yliopiston tenteissä tietty ihan ekana lähti ne, jotka palautti tyhjää tenttikuorta... :) Tuli sitä niidenkin joukossa oltua useasti. Ainoastaan kypsäriä taisin kirjoitella hieman suunnitelmallisemmin eli pistin eka muutamat ranskalaiset viivat, kirjoitin tekstin ja kirjoitin lopulta aika saman tekstin puhtaaksi. Mun mielestä teksti pitää kuitenkin "oksentaa" paperille, jotta kaikki päässä pyörivät asiat päätyy vastaukseen. Siinä kirjoitellessa voi sitten suttupaperille merkitä haja-ajatuksia, jottei ne unohdu vastauksen edetessä. Mindmapit ja tarkka suunnittelu tosiaan ajantuhlausta.

  Yksi lukion opettaja oli kuulemma aina kokeesta häivyttyäni häirinnyt muita puurtajia pulputtamalla, että "tuo se on sitten nopea... mitäpä sitä pitempään, jos osaa...juu, ei virheitä ollenkaan..." :D Kiva niillä muilla jatkaa kokeen tekemistä... :/

  VastaaPoista
 7. Mäkin olen aina ollut niitä nopeita tenttijöitä. Ja kirjotian aina suoraan ilman mitään miellekartan poikasiakaan.

  joskus tosin tuntuu, että voisi tehdä ihan hyvää olla pidempään. että kirjoitettavaa olisi vielä jos hetkeki pysähtyisi miettimään, mutta mulla on ikään kuin joku pakonomainen tarve vaan päästä pois.

  mutta ihan oon elämässä selvinnyt.

  ihanaa että olet käyttänyt sanaa pömpöösi. luulin että se on jo katoava luonnonvara, mutta kylläs itä siis joku muukun käytää.

  VastaaPoista
 8. Tiia,
  Toi on selkeestikin vaan selitys hitaudelle ;) eiku,

  Sirokko,
  hyvä kestää kauan. Ja luin muuten että "loppukriisi". Vähän sitä se oli.

  Marjut,
  ja voin vain kuvitella kuinka siniset ovat sormenpäät kolmosluokkalaisilla...


  Emma,
  Toivottavasti mun opettajat ei... ja kyllähän siellä virheitä seassa.


  Emmi,
  Mullahan tuo on suoraa ranskalainausta, jota joskus uskaltaudun käyttämään. pompeux = pompöösi.

  VastaaPoista