maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Tuntematon siirtolaisdirektiivi

13 artikla. 1. Jokaisella henkilöllä on oikeus liikkua vapaasti ja valita asuinpaikkansa valtion piirissä.
2. Jokaisella on oikeus jättää maa, myös oma maansa, ja palata maahansa.

14 artikla. 1. Jokaisella henkilöllä on vainottaessa oikeus hakea ja nauttia turvapaikkaa muissa maissa.
2. Tähän oikeuteen ei voida vedota, kun on kysymys syytteestä, joka todella perustuu yleisen lain rikkomiseen tai tekoihin, jotka ovat vastoin Yhdistyneiden Kansakuntien periaatteita ja päämääriä.

YK:n ihmisoikeuksien julistus.


Olen parin viimeisen päivän aikana oppinut uusia asioita.

Valitettavasti.

Olen suurimman osan aikaani autuaan tietämätön mistään politiikkaan liittyvästä. Pienessä kuplassa on hyvä asustaa ja olla turvassa. Silti, välillä ei voi olla kuulematta asioita, jotka suorastaan huolestuttavat. Ritviecav kirjoitti eilen blogiinsa Maria Kirbasovan karkoitusuhasta. Moiset uutiset ovat täällä patonkimaassa arkipäivää, ja olen asiasta jo aiemminkin raapustellut.

Mutta tiedättekö te, mikä on "mietintö ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä palautettaessa laittomasti oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia" ?

Minä opin sen eilen. Kyseessä on direktiiviehdotus, jota ranskassa kutsutaan ei-niin-ystävällismielisesti nimellä diréctive de la honte. Eli, Europarlamentissa äänestetään 17. kesäkuuta EU:n yhteisestä maahanmuuttajapolitiikasta.

Ehdotuksen eniten kritisoidut kohdat:
- EU-maasta karkoitettu laiton maahanmuuttaja voidaan asettaa koko unionin kattavaan viiden vuoden paluukieltoon.
- "Väliaikainen säilöönotto" voidaan pidentää jopa 18 (?*) kuukauden mittaiseksi.

"Säilöönottolaitos" on myös vallan mielenkiintoinen termi. "Pidätetyt sijoitetaan tarkoitusta varten perustettuihin laitoksiin. Jos jäsenvaltio ei voi järjestää pidätetyn henkilön majoitusta erityislaitoksessa vaan joutuu turvautumaan vankilamajoitukseen, koska erityislaitoksissa ei ole tilaa, jäsenvaltion on varmistettava, että pidätetyt kolmannen maan kansalaiset pidetään jatkuvasti erillään vankilaan sijoitetuista vangeista."

Olisipa mukavaa viettää jopa 18 kuukautta vankilassa, rikoksena oleskeluluvattomuus...

Mutta, mikä olikaan direktiivin perustavoite ja tarkoitus? Kaunis, mutta hieman ontuva:
"Direktiivissä tehdään selväksi, että laittomasti oleskelevien on lähdettävä Euroopasta. Direktiivillä ei pyritä laittomuuden todentamiseen vaan pelkästään varmistamaan, että palauttamisprosessi on avoin. Toisaalta palauttamismenettelylle asetetaan ensimmäistä kertaa vähimmäisstandardit, jotta voidaan varmistaa ihmisarvoinen kohtelu. Kansallisten viranomaisten ja jäsenvaltioiden keskinäistä yhteistyötä parannetaan palauttamisprosessin kaikilla tasoilla. Muun muassa näillä keinoilla luodaan eurooppalaista lisäarvoa. Henkilö voidaan asettaa koko Euroopan kattavaan maahanpaluukieltoon. Tämä tuottaa lisäarvoa vahvalle ja yhtenäisenä esiintyvälle Euroopalle. Toimien keskeinen tekijä on kuitenkin vapaaehtoisen palaamisen periaate. Jäsenvaltioiden on kehitettävä vapaaehtoista palaamista tukevia rakenteita."

EU on tämän päivän Eldorado. Vaurautta, rauhaa, töitä ja tulevaisuutta.
Minä kiitän onneani siitä, mitä minulla on. Antaako se minulle oikeuden arvostella niitä, jotka haluaisivat samoja asioita..?

*En ihan ymmärtänyt tekstistä mikä on nyt se viimeinen ehdotus säilöönottoajan maksimiksi...

[lainatut mietintötekstit: europarlamentin sivuilta]

3 kommenttia:

 1. Joo oon tormannyt nyt tyon takia tuohon samaiseen ehdotukseen, oon aika ihmeissani etta siita ei ole sen enempaa ollut keskustelua Suomessa (tai sit pitais olla jollain muilla kuin Iltasanomien sivulla). On tosi surullista, etta EU osin omilla teoillaan kasvattaa siirtolaisuusongelmaa (esim. CAP - maatalouspolitiikka on tehnyt maataloustuotannon Afrikassa lahestulkoon tuottamattomaksi, ja niinpa nuoret maalaiset pyrkivat parempaan elamaan Euroopassa...)

  Saa nahda mita Ranska puheenjohtajuuskaudellaan keksii - Sarkolla on kuiteskin ne kuudet aivot, kelpaa niilla Eurooppaa johtaa!

  VastaaPoista
 2. Kuuleman mukaan Italiassa tällä hetkellä säilöönotto voi olla 3 kk, jona aikana säilöttyjä on käytetty mm. palkattomassa pakkotyössä viljelmillä, syy: maksavat näin paluumatkakulujaan kuulemma. Ymmärrettävää riippuen matkakuluista..hmm. Pidennetyllä säilöönotolla ratkeaisi jo työvoimapulakin näillä aloilla... Vakavasti puhuen, ei näitten direktiivien koko laajuutta aina käsitä tavallinen pulliainen.

  VastaaPoista
 3. Brysselissähan ne tosiaan mieliään osoittivat tuotakin vastaan taannoin. Nyt ne miekkarit sitten siirtyvät tänne, tuohon minun naapuriini. Pitäisiköhän mennä mukaan...

  Minä en sinänsä ole automaattisesti uusia direktiiveja vastaan, mutta tässä huolestuttavaa on se, miten asia on "käsitelty salassa kansalta". Eli siis, direktiiviä on valmisteltu vuosikaudet (ainakin 2005 alkaen) ilman että rivikansalainen mitään asiasta tietää... Eikä siis voi edes vaikuttaa asiaan (vaikka sitten äänestämällä)

  Luin uusiksi tuota ehdotustekstiä, ja jos hyvin ymmärsin, niin nytkin säilöönottoajan maksimiksi määrättäisiin 3 kk, jota voisi vakavin perustein pidentää aina sinne kahdeksaantoista (eli jos maastahäätöä ei ole saatu järjestettyä).

  Ei nyt liity varsinaiseen aiheeseen mitenkään, mutta käsittääkseni kiinalaisesta halpatavarasta melko iso osa on valmistettu ilmaisella pakkotyövoimalla vankiloissa...

  VastaaPoista