maanantaina, kesäkuuta 02, 2008

Vesipyyseli on aina vesipyyseli

Olen lukenut mm. Jennin ja Fifin blogeista siitä, kuinka Etelä-Ranskassa koko toukokuu on ollut masentavan sateinen ja viileä. Vaikea uskoa, kun täällä Melkein Rajalla elellään tänäänkin pitkälti +25 Celciusta ylittävissä lämpötiloissa. Harminsa kullakin.

Mutta sitten varsinaiseen asiaan.
Joudun tekemään oikaisun, ja tunnustamaan, että tämän blogin toimittajakunta ei loista eläintuntemuksellaan. Taannoisella Ste-Croixn eläinpuistoreissulla minulle selvisi, että aiemmin esittelemäni monsieur Vesipyyseli ei suinkaan ole rat musqué (eli ondatra zibethica, eli piisami).

Kyseessä on sen sijaan otus nimeltä ragondin (eli Myocastor coypus, eli rämemajava, eli nutria).
"Il se distingue du rat musqué par sa taille plus importante et par la section de sa queue, ronde chez le ragondin alors qu'elle est ovale chez le rat musqué." (wikipedia)

Etelä-Amerikasta peräisin oleva rämemajava on tuotu Ranskaan turkkinsa takia metsästettäväksi. En kyllä ole vielä kenenkään nähnyt ottavan haulikkoa ja ampuilevan noita naapurin vesipyyseleitä. Samoin, ainakin minun huonon eläintietoni mukaan, täältä puuttuvat otuksen luonnolliset viholliset puuma ja kaimaani.

Rauhassa saa eleskellä, ruma vesipyyseli.

Tämän oikaisun myötä pahoittelen myös kaikille mahdollisille piisamibongareille aiheuttamaani vaivaa.

5 kommenttia:

 1. Täytyy tunnustaa, että minulle kelpasi vallan hyvin myös vesipyyseliversio! Lutuisen näköinen otus, kuten useimmat pyöreät ja pörröiset. Unelmoin parhaillaan murmeleista: perinteinen loma Hautes-Alpesin departementissa odottaa, ja tänä vuonna on tarkoitus lähteä hieman kauemmas majapaikastamme käymään vanhassa kylässä, jossa kuulemma vilisee murmeleita. Veux voir de vraies marmottes !

  VastaaPoista
 2. Ai vitsi!
  Mä en oo koskaan nähnyt murmeleita, vaikka pienenä se olikin mielestäni niin hauska ja kivankuuloinen eläin, että kissavainajamme nimettiin Murmeliksi.

  VastaaPoista
 3. Vai että rämemajava! Et uskokaan millaisen naurunpuuskan tieto sai aikaan.

  Joskus muinoin nääs velipoikien kanssa repeiltiin oikein huolella sille, että isän joku kaveri/tuttu oli kuulemma aikoinaan pitänyt juurikin rämemajavia navetassaan - en vieläkään ymmärrä miksi joku tahtoisi tehdä niin.

  VastaaPoista
 4. Turre,
  siinä tulee kai taas kysymyksen tämä "kasvatetaan turkiksen takia" -kohta...?

  VastaaPoista
 5. Niin, voi olla. Navetta on kuitenkin melko kaukaahaettu majavatarha... :P

  VastaaPoista