tiistaina, heinäkuuta 08, 2008

10 +1 turhaa faktaa Ranskasta

Jos että tienneet näitä entuudestaan, älkää huoliko.
Lukemisen jälkeen voitte unohtaa.


1.) Ranskassa on noin 36 860 kuntaa. Kol-me-kym-men-tä-kuu-si-tu-hat-ta ja risat. Kuntaliitos taitaa olla tuntematon käsite. Pienimmissä on alle kymmenen asukasta, suurimmissa muutama miljoona.

2.) 196:n kunnan nimi alkaa W:llä. Wancourt, Wandignies-Hamage, Wangen, Wiencourt-l'Equipée, Wy-dit-Joli-Village... Oma lempparini lienee silti joko Niederschaeffolsheim tai Scharrachbergheim-Irmstett. Alla oleva esimerkki on Korsikalta... ei pienintäkään käsitystä miten tuo pitäisi lausua.


3.) Ranskan tunnuseläimenä pidetään kukkoa. Mikään virallinen symboli se ei silti ole, ennemminkin Den glider in -syndrooman aikaansaannos. Aikoinaan "kukko" ja "gallialainen" olivat sama sana, gallus. Keskiajalla viholliskansat nimittivät ranskalaisia sanaleikin myötä ylpeiksi kukoiksi, ja tottahan piti kukko nostaa pöydälle ja taittaa haukulta niskat nurin.

4.) Joka kymmenes Ranskassa asuva on syntynyt ulkomailla. Viimeinkin minäkin tunnen kuuluvani johonkin joukkoon!

5.) Farkut ovat kotoisin Languedoc-Roussillonin alueelta. Levi Strauss kuljetti paksun puuvillakankaan Kaliforniaan tehdäkseen kestäviä työvaatteita kullankaivajille. Denim tulee siis sanoista "de Nîmes".

6.) Muistelisin lukeneeni jostakin, että yhä vielä on voimassa pykälä, jonka mukaan on laitonta nimetä sika Napoléoniksi. Mahtaisiko olla luvassa ankarakin rangaistus? Aikanaan oli myös olemassa laki, joka kielsi myymästä nukkeja joilla ei ollut ihmiskasvoja.


7.) Ranska on pinta-alaltaan Länsi-Euroopan suurin maa, mutta silti karvan verran Teksasia pienempi. Voimmeko siis olettaa, että Teksasissa kaikki on isoa?

8.) Ranskassa käy vuosittain ulkomaalaisia turisteja enemmän kuin maassa on asukkaita. Pariisi on maailman vierailluin turistikohde.

9.) Pisin tavanomaisesta sanakirjasta löytyvä ranskankielinen sana on anticonstitutionnellement. Vain 25 kirjainta. Eivät osaa yhdyssanojen laatimisen taitoa nämä patonginpurijat. Lääketieteellisestä sanastosta sen sijaan löytyy sana hexakosioihexekontahexaphobie, joka tarkoittaa luvun 666 pelkoa.

10.) Code Napoléon, johon Ranskan perustuslaki pohjautuu, määräsi vuonna 1804 avioliiton solmimisen alaiäksi tytöille 15 vuotta ja pojille 18. Tyttöjen ikä nostettiin tuosta kahdeksaantoista vasta vuonna 2006.

+ 1) Sana ”sadismi” on ranskalaista alkuperää, ja viittaa, kehenkä muuhunkaan, kuin Markiisi de Sade:een. Vallan lohduttava tieto.


Lähteet: CIA World Fact Book, Wikipedia + yleinen Googletus.

11 kommenttia:

 1. Tiesin entuudestaan vain 4 ja 5, c'est pour dire oh combien j'ai été instruite. Hauskaa faktaa!

  VastaaPoista
 2. Titta, :) EipÄ kestä.

  Sirokko,
  nyt voit hämmästyttää naapureitasi tiedoillasi rakkaasta vihollisesta. Tai, ehkä tiedot toimisivat Trivial pursuitissa....

  VastaaPoista
 3. aivan mahtava postaus. kiitos. aika jännä tuo, että vasta vuonna 2006 on nostettu tyttöjen naimaikä.

  VastaaPoista
 4. Loistavaa :D Minulle tulee vaan mieleen yksi YouTube-pätkä Ranskan "Haluatko miljonääriksi"-ohjelmasta, jossa valtaosa yleisöstä oli sitä mieltä, että Aurinko kiertää Maata. Myös Etelä-Ranskassa asunut poikaystäväni väittää, että siellä päin tuollaiset avaruusasiat eivät kuulu yleistietoon.

  VastaaPoista
 5. Emmi,
  Minäkin muistan ihmetelleeni kun luin. Ja vielä nostivat, koska pelättiin pakkonaimakauppoja. Mistään arkaaisuuden välttelemisestä ei ollut kyse.

  Nei,
  Ja minulle tulee Haluatko Miljonääriksi -ohjelmasta aina mieleen se jakso (Suomessa), jossa lukiolaistyttö ei tiennyt, mikä seuraavista ei ole Pohjoismaa: Suomi, Ruotsi, Islanti vai Viro.

  Ginger,
  Ja sitten paneutumaan Sveitsin kummallisuuksiin :D

  VastaaPoista
 6. :D Taitaa olla yleistieto hukassa joka paikassa nykyään, pyörittäväthän ne mtv3:llakin tyhjillä ohjelmapakoilla tietovisoja tyyliin "Kuka suomalainen presidentti? vihje: K_KKONEN"

  VastaaPoista
 7. Tällä hetkellä se tietovisakysymys/-tehtävä on "muodosta tavuista Suomen kansallispeli:
  pal
  pe
  lo
  sä"
  Niin.

  Mutta oikeastaan sanomani piti, että jommassakummassa iltapäivälehdessä oli eilen juttu hmm hauskimmista suomalaisista paikannimistä (vrt. kohta 2). Äänestyksessä voiton oli vienyt Pallivaha.

  VastaaPoista
 8. Nei,
  Kukkonen?


  Tiia,
  Pallivaha on kiva, mutta jo vähän wanha. Itikkaperä kuuluu henkilökohtaisiin suosikkeiheni.

  VastaaPoista
 9. erittäin miellenkiintoisia faktoja!! :) kiitos.

  VastaaPoista