tiistaina, huhtikuuta 29, 2008

Äitejä, lapsia ja lapsettomia äitejä

Tänään löysin intterwepistä kaikennäköistä asiaa (odottaville) äideille.
Eli jos satut olemaan siunatussa tilassa, tahi muuten vain lapsellinen, saatat olla utelias:

- Suklaan syönti on hyväksi odottajalle, ainakin 20minutes -lehden artikkelin mukaan. Uhraus on suuri: suklaan pitää olla tummaa suklaata ja sitä täytyy syödä päivittäin muutama pala.
Tumma suklaa vähentää 69% pre-eklampsia -syndrooman (onko sillä suomenkielinen nimi?)* syntymistä. Kyseistä syndroomaa tavataan noin 8%:ssa raskauksista, ja se yhdistää verenpaineen nousun ja ödeemat. Kyseessä lienee myös yleisin raskauksissa tavattavista vakavista komplikaatioista (ainakin tämän sivun mukaan).

*Edit: onhan sillä. Minua informoitiin, että pre-eklampsia on suomeksi ihan raskausmyrkytys...

Minä kun olen aina luullut että raskauden aikana pitää luopua kaikesta hyvästä (niinkuin lohesta ja homejuustosta). Kerrankin mainioita uutisia herkkusuulle... noin niinkuin tulevaisuutta varten.

(Tässä vaiheessa allekirjoittanut nousee punaisesta nojatuolistaan ja lähtee penkomaan keitiön kaappia... siellä pitäisi olla suklaata.)


- Tiesittehän myös, että japanilaisen uskomuksen mukaan sumopainijoilla on voima ja valta helpottaa lapsen itkemistä, joka taas sitten tuo lapselle onnea elämäntaipaleella. Eurooppalaisraukan vain pitää ensin löytää se painija. Kukahan maksaisi matkan Japaniin? Mieluiten pariksi viikoksi.


Kuva: Y. Tsuno /AFP, Tokiossa 27. 4. 08



- Ja sitten vakavampiin aiheisiin.
Ranskassa on vielä nykyäänkin mahdollista synnyttää nimettömänä, accouchement sous X.
Laki on jäänteitä Napoléonin ajoilta. Silloin kehitettiin "torneja", johon vauvan tai pienen lapsen saattoi laittaa, kilistää kelloa ja joku laupias samarialainen tuli raukan hakemaan turvaan. 1830 -luvulla hylättiin sillä keinoin jo yli 30 000 lasta vuodessa, joten tapoja ja tavoitteita muutetiin enemmän äitejä tukeviksi.

1900 -luvulla jäänteeksi jäi vain tiettyjen laitosten velvoite ottaa vastaan ilmaiseksi ja anonyymina synnyttämään haluavat naiset. Vielä nykyäänkin vuosittain noin 500 lasta ei enää syntymänsä jälkeen tapaa biologista äitiään...

Viime vuosina on kuitenkin puhuttu paljon siitä, kuinka tärkeää lapsen olisi tuntea biologiset juurensa, ja niinpä vuonna 2002 maahan perustettiinkin le Conseil national pour l'accès aux origines personnelles, neuvosto, joka auttaa juurien etsimisessä. Äidit saavat yhä vielä synnyttää nimettöminä, mutta jos lapsi jossain vaiheessa haluaa tuntea biologiset juurensa, hän voi ottee yhteyttä neuvostoon, joka tekee salapoliisin työn. Jos äiti löytyy, häneen otetaan yhteyttä ja kysytään haluaako hän tavata aikoinaan hylkäämänsä lapsen. Vastakkain oikeus tietää ja oikeus piiloutua.

Nykymaailmassa accouchement sous X aiheuttaa myös ongelman nimeltä Isyys. Vuoteen 2006 saakka nimettömänä synnyttäneen naisen lapsella ei ollut myöskään isää. (Ranskassa isyyden voi tunnustaa myös ennen synnytystä, ja siinä tilanteessa isää ei katsottu isäksi, sillä äiti ei lain mukaan koskaan ollut synnyttänyt...) Kyseisenä vuonna 2006, lähes seitsemän vuoden oikeustaiston jälkeen Philippe Peter sai vihdoin oikeuden omaan lapseensa, ja niin ollen pysäytti orvoksi luokitellun pojan adoptiotoimet.
Jotain lukemaani artikkelia lainaten, "äitien valta on viimein murtunut". Noh, isän pitää toki ensin olla selvillä raskaudesta... ja sitten päästään taas ongelmakehällä takaisinpäin: äidin anonyymiudelle tilanne aiheuttaa melkoisen kolhun.

Oikeaa ratkaisua ei lienekään olemassa.

6 kommenttia:

  1. Olteniin olisi tarkoitus mennä. Toivon mukaan puhuvat siellä saksaa, sillä ranskaa en osaa kuin pari sanaa. :)
    Kiitos kommentista. :) Löysit blogini tosi nopeasti!

    VastaaPoista
  2. Hui. Noin kiharaa lakitekstiä ja sen tulkintaa ei kai voi olla kuin Ranskassa? Luuletko, että tuossa vaikuttaa katolilaisuus taustalla, siis siten, että halutaan että lapsi syntyy joka tapauksessa, äidillä tai äidittä, juurensa tuntien tai tuntematta, sillä raskaudenkeskeytystä katsotaan (kenties?) kieroon tai ei pidetä hyväksyttävänä? Tämä ihmettely siis sen enempää kantaaottamatta siihen, onko abortti hyväksyttävää/ ei-hyväksyttävää minun mielestäni. :)

    Mutta tuosta X-factorista... Minun näkökulmastani katsottuna, äidin oikeus säilyä anonyyminä on viety ihmeellisen pitkälle lapsen oikeuden (tietää alkuperänsä) kustannuksella. Kai nyt aikuisella ihmisellä joku vastuu on, jos on raskaaksi tullut? Vaikka edes antaa jälkikasvulleen tiedoksi, mistä sitä on tähän maailmaan tupsahdettu, jos ei muuta.

    Välillä ihmettelen byrokratiaa ja erinäköisten lainsäädäntöelinten sekaantumista inhimillisen elämän ja yksityisimmän ytimeen. Onko tuo laki todella tarpeellinen? Eikö *common sense* ja se, mikä ihmisestä ihmisen tekee, riittäisi tänä päivänä turvaamaan hyvän lopputuloksen? Kun ei enää olla 1800-luvulla eikä kukaan länsimaissa synnytä piilossa saunassa...

    Oli miten oli, kiitos - oli mielenkiintoinen postaus! :)

    VastaaPoista
  3. Itseasiassa, "X:n alla" syntyneiden lasten määrä on kai tasaisesti vähentymässä, nimenomaan raskaudenkeskeytyksien myötä.

    Nykyään kai tilannetta käyttävät hyväkseen (mutua!) lähinnä ne, joilla raskaus on jo niin pitkällä, ettei sitä enää voi keskeyttää, tai jotka jostain syystä vastustavat aborttia.

    Laki on kai Euroopan mittakaavassa erikoisuus, ja jäänteitä sieltä 1700-luvun loppupuolelta. (Johon aikaan ihan ymmärrettävä)

    "Välillä ihmettelen byrokratiaa ja erinäköisten lainsäädäntöelinten sekaantumista inhimillisen elämän ja yksityisimmän ytimeen. Onko tuo laki todella tarpeellinen? Eikö *common sense* ja se, mikä ihmisestä ihmisen tekee, riittäisi tänä päivänä turvaamaan hyvän lopputuloksen?"

    Itseasiassa minä en tiedä, miten Ranskassa tuetaan yksinäisiä äitejä, mutta tietyt tahot kannattavat vahvasti nimettömän synnyttämisen mahdollisuuden poistamista.

    Minä luin asiasta niin vasta, etten ole vielä edes ehtinyt oikein muodostaa omaa mielipidettä.

    VastaaPoista
  4. Oli mielenkiintoinen postaus. Täällä ei varmaan tuota lakia ole, kun äidit edelleenkin jättävät vauvoja heitteille moskeijojen eteen tai orpokotien rappusille. Vahinkoja saattuu tietämättömille tytöille.Ehkä tuo laki on sitä varten.
    Muuten kyllä ajattelin niin kuin Elisabethkin, alkuperänsä suhteen mielestäni lapsilla on oikeus tietää molemmat vanhempanssa. Mutta siinäkin juttu sitten laajenisi koskemaan myös spermapankkien tuotoksia. Monimutkainen asetelma.

    VastaaPoista
  5. Nyt tuli ihan hirveä suklaanälkä tuon kuvan takia! Meni vähän ohi koko teksti (mielenkiintoinen kylläkin!) kun ajattelin vaan että mistäs mä kehittäisin suklaata tähän hätään!

    VastaaPoista
  6. sirokko,
    Omat tapansa joka kulttuurissa, ja minä jopa veikkaan (asiaa sen lähemmin tuntematta), että islaminuskoisissa maissa nimettömyyslaki voisi olla jopa hyvästä. Yksinäisiä äitejä ei viisiin kovin hyvällä katsota? Toisaalta, niin asia lienee jokaisessa uskonnollisessa maassa...

    Eve,
    Mullapa oli joo, ja levystä on vielä osa jäljelläkin. Jos sä oot raskaana?

    VastaaPoista