keskiviikkona, syyskuuta 17, 2008

Henkilörekisteri, mikä henkilörekisteri?

Suomessa on eräs asia, jota Ranskassa asuessa kaipaan tasaisin väliajoin.
Keskitetty henkilötietorekisteri, johon esim. osoitetiedot päivittyisivät yhdellä ilmoituksella. Estäisi ikäviä tilanteita, jollaiselta minä näytän nipin napin säästyneen jonkin hyvän haltijan toimesta.


Käväisin ensiavussa eräänä sunnuntai-iltana viime vuoden elokuussa. Sieltä sitten läheteltiin perään poliklinikka- ja laboratoriomaksua ja ties mitä, moneen otteeseen ja ainakin kolmessa eri osassa. Papereiden moninaisuuden takia ilmeisesti unohdin yhden osan maksamatta (eikä asiasta tietenkään huomautettu silloin, kun muita maksoin), ja Hôpitaux universitaires on sitten lähetellyt karhuja perään. Osoitteeseen, jossa en ole asunut enää sitten viime joulukuun.

Homma toimii.

Nyt sitten kävin kyseisellä asunnolla hakemassa aivan muuta, ja kämppikset olivat onneksi säästäneet viimeisimmän kirjeen; sen jossa uhataan huonekalujen (ja ties minkä) ulosotolla, jos en maksa ennen ensi lauantaita. Olin tosiaan autuaasti siinä uskossa, että kaikki oli maksettu, mutta nähtävästi siellä pitää vielä huomenissa pistäytyä.

Mietin vain pienessä mielessäni, että mitenkähän se huissier olisi aikonut minut (ja huonekaluni) tavoittaa, kun osoite tosiaan muuttuu jo toiseen kertaan..?

Isoveli valvoo, mutta täällä saisi joskus valvoa paremminkin.



---

Aiempaan kirjoitukseeni viitaten: Afges on tehnyt Strasbougissa tutkimuksen kolmannen asteen opiskelijoiden elinoloista. Sen mukaan 39% ranskalaisista opiskelijoista asuu vielä kotona, Strasbourgin alueella 23%, mikä tekee kuitenkin noin 12 000 henkeä. Suurin ongelma ovat korkeat vuokrat... Rahanpulan ja yleisen tietämättömyyden takia myös noin 5%:lla opiskelijoista (noin 2600 henkilöä) ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa.

20minutes, joka tutkimuksesta raportoi, jätti kertomatta, ovatko sosiaaliturvattomat opiskelijat ranskalaisia vai kenties ulkomaalaisia...

---

Vielä yksi lisäys: tänään on se päivä, jolloin pitäisi sammuttaa kaikki elektroniset laitteet ja valot kymmeneksi minuutiksi. Ranskaksi asiasta kertoo mm. eco-sapiens tai Tunisian babnet.

Valojen ja aparaattien sammuttaminen tapahtuu Ranskassa klo 21:50 - 22:00. Vaikka jutussa puhutaankin maailmanlaajuisesta operaatiosta, tämän maan ulkopuolella taidetaan elää enemmän Earth Hour -aikaa. Noh, ranskalaiset ovatkin aina halunneet tehdä kaiken toisin.



2 kommenttia:

  1. Niinpä, olisivatkohan edes löytäneet sinua...

    Maksoitko itse muuten Ranskan sosiaaliturvamaksun yliopistolla vai kuuluitko/kuulutko Suomen sosiaaliturvaan? Itse en maksanut yliopistoon kirjautuessani, näytin vain eurooppalaista sairaanhoitokorttiani. Epäilyttää tosin, onko kyseisestä (suomenkielisestä)läpyskästä tarvittaessa mitään hyötyä... Lisäksi päätöstä Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ei voida tehdä ennen kuin opintotukitiedot on ajan tasalla. Opintotukipäätöstä taas ei voida tehdä ennen kuin todistaa opiskelupaikkansa... Kirjautuminen yliopistoon tapahtuu täällä niin myöhään. Ei ole helppoa opiskella ulkomailla, ei edes toisessa EU-maassa...

    En tiennytkään tuota, täytyykin sammuttaa kaikki paitsi kynttilät illalla. Tsemppiä uuden kodin järjestämiseen ja patjan etsintään! :)

    -S. Strasista

    VastaaPoista
  2. Noh siis, kuulun vielä noin kolme päivää Suomen sosiaaliturvaan, sitten olen vallan turvaton siihen saakka kunnes saan töitä. CMU:ta (eli köyhien sairausvakuutusta) kun ei hevillä eurooppalaiselle irtoa (vaikka toki haenkin).

    Ei parane sairastua tai loukkaantua muutamana seuraavana aikana.

    Siitä sairaanhoitokortista ei ole käytännössä mitään hyötyä lääkärillä, maksat täyden hinnan kumminkin. CPAM sen toki haluaa nähdä sitten kun menet sinne kysymään, jotta saisitko kulujasi takaisin...

    VastaaPoista