torstaina, syyskuuta 04, 2008

Tämän viikon bongauksia

Bioklimaattisia koulukkaita

Ranskassa lähdettiin syksyn koulutielle pari päivää sitten. Tämä vuosi on täynnä ranskalaisten lempisanaa, reformeja. Opetusta lisätään ranskan kielessä ja matematiikassa, ja alakoululaiset pääsevät vihdoinkin eroon agraarisesta jäänteestä: lauantain koulupäivistä. Ei silti kannata kuvitella että lapset olisivat koulussa keskiviikkoisin, eihän toki. Mitä sitä turhaan tekemään vanhempien elämästä helppoa?

Heiligensteinissa (joo, se on jossain päin Elsassia) yläkoululaiset aloittivat vuotensa uudenuutukaisessa bioklimaattisessa koulurakennuksessa. Bio-missä? Pieni googlettaminen selvensi asiaa. Kyseessä on yksinkertaisesti ympäristön ja maalaisjärjen mukainen tapa rakentaa: luonnolliset, hengittävät ja myrkyttömät materiaalit, maalämpö, kunnon eristys... kaikkea tällaista vallan vallankumouksellista. Ilmeisesti se niksi on siinä, että yritetään ilmastoida ja lämmittää rakennus mahdollisimman vähän energiaa käyttäen.

Joka tapauksessa, asiasta innostuneet heiligensteinilaiset suunnittelevat vaihtoprojektia jonkin suomalaisen yläkoulun kanssa. Koska Suomi on metsien maa.
No se.

[Kuva : DNA Obernai]Hulluja nuo roomalaiset!


"Asfaltilla lipsumme kuin lehmät jäällä."
Joukko saksalaisia (vai pitäisikö sanoa baijerilaisia?) historianopiskelijoita otti ja päätti taivaltaa 500 kilometriä jalan roomalaisten sotilaiden varusteissa. Tiedättehän, Astérix ja niin edespäin. Nahkatossujen metallikuulilla varustetut pohjat eivät kuulemma oikein pidä asfaltilla, joten reissu sujuu mukavammin peltojen poikki.

Rekonstruktoitu matka myötäilee Gallenuksen sotilaiden marssia 200-luvulta j.a.a., Itävallan Petronellista Saksan Regensburgiin. Paitsi nahkatossuihin, nuoret miehet ovat sonnustautuneet myös noin 35 kiloa painaviin sotilasvermeisiin ja syövät ajalle tyypillistä ruokaa.

Lopputavoitteena on paitsi päästä hengissä perille, myös tehdä tutkimus roomalaislegioonioiden psyykkisistä ja fyysistä olosuhteista.

Aihe sekin. "Ad majorem scientiae gloriam!"

[Kuva DNA 03/09/2008]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti