tiistaina, syyskuuta 30, 2008

Keltaisia pyöräilijöitä

On yllättävän vaikeaa päivittää blogia kun kaikki kallisarvoinen aika netissä (silloin kun werkkoon yhdistetyn tietokoneen ääreen pääsee) menee tärkeämpien asioiden parissa.

Lisäksi minua vaivaa kulttuurishokki!
Olen selkeästikin siirtynyt poies patonginpurijoiden Pohjanmaalta, täällä on mäkiä! Se tekee pyöräilystä hieman rassaavampaa. Lisäksi pyöräilyinfrastruktuurit ovat... noh, kehnoja. Kaupunki yrittää edistää ekologista liikkuvuutta, mm. tiputtamalla ydinkeskustan ajonopeudet kolmeenkymppiin ja nyt ihan viimeiseksi lanseeraamalla VélOstan'lib:in. Kyseessä on siis Pariisin Vélib'in tyyliin "automaateista" vuokrattavia polkupyöriä.

Kaikki nämä kuitenkin tuntuvat varsin pseudoparannuksilta, kun katuja ei ole mitoitettu millään tasolla kuin autoille ja jalankulkijoille. Pyöräväyliä on olemattoman vähän, ja lisäksi ne on ripoteltu outoihin paikkoihin. Vai millä logiikalla keskustasta päin tultaessa pyöräväylä loppuu 500 metriä ennen kaupungin suurinta kampusta??

Asiasta hieman kukkaruukkuun, samassa aiheessa pysyen. Tavan puolelle postasin joskus tämän:


Lain mukaan Ranskassa liikkuvista autoista pitää löytyä keltainen liivi sisätiloista ja varoituskolmio takakontista. Oikeastaan niin on pitänyt olla jo kesäkuusta lähtein, mutta kaupat eivät olleet valmistautuneet lakiehdotukseen, ja liivit loppuivat. Nyt ha(r/n)inta-aika kuitenkin päättyy, ja poliisit saavat ruveta jaeskelemaan sakkoja huolimattomille.

Eilen opin sen vähemmän yleisessä tiedossa olevan faktan, että pyöräilijödenkin kannattaisi moinen Ruma Keltainen hankkia. Samainen laki nimittäin velvoittaa myös taajama-alueiden ulkopuolella pimeän aikaan liikkuvat pyöräiljät pukeutumaan liiviin. Sakkouhka 35 euroa.

Tästähän saattaa tulla ihan muoti-ilmiö.

EDIT: Mut hei! Mulla on töitä! Ok, vain kuudeksi viikoksi, mutta pelastaa jo paljon.

8 kommenttia:

 1. Hah hah, siis pyöräilijöille! Miksei tuommoinen liivipakko tule Suomeen, olis tosi pirtsakkaa syyspimeällä katsella neonkeltaisia viuhahtelijoita (täällä niitä riittäisi koko kaupungin koristeeksi)- talvella siitä pitäisi tietty tehdä toppatakkiversio. Siinä olis taas aihetta lanseerata uusi muoti-ilmiö lumppu-lurex -linjalle.

  VastaaPoista
 2. Hmm, kunhan hankin liivin, onkin aihetta Lumppuilla :D

  Ei sillä, kyllähän se turvallisuuden kannalta on erinomainen pakko.

  VastaaPoista
 3. Sirokko, korjaa asenteesi! Kyllähän Suomessa näkee tuollaisia pyöräilijöillä useinkin, eikä se mielestäni ole ollenkaan tyhmä näky - ihan aikuisten oikeasti, mieluummin näytän neonkeltaiselta ja hassulta kuin en näy ollenkaan. En itse pahemmin pyöräile, mutta olen harkinnut liiviä jopa koiranulkoilutukseen, koska haluan pysyä hengissä eikä pikkuinen heijastin kauheasti auta jos auto tulee viittäkymppiä.

  VastaaPoista
 4. nei - ei ollenkaan tyhmää siis,en mitenkään ivallisesti nauranut, vaan hassun näköistä ja tietenkin super turvallista, ensi reaktio on sama kuin kypäräpakolla, silloinkin monet piti sitä hassuna ja pitää kai edelleenkin kun ei niitä kovin paljoa näe. Minusta nuo liivit ovat hauskoja, ei voi mitään jos naurattaa. En muuten ole nähnyt vielä yhtään, mutta ihan totta pimeässä autoteillä uskon kyllä että on tarpeellinen.

  VastaaPoista
 5. Sirokko, hyvä :) Heh, eipä niitä kai ihan keskustassa näy, mutta ainakin täällä lähiössä vilahtelee pimeällä useinkin - ties sitten vaikka se olisi vain joku yksi aktiivinen pyöräharrastaja, joka pörrää ympäriinsä liivi päällä!

  VastaaPoista
 6. Tein muuten asiasta 'galluppia' pimeimmässä Hämeessä. Sanoivat että heijastimella autot pyyhältävät ohi hihaa hipoen, mutta liivi päällä vaihtavat ihan toiselle kaistalle. Paria keltaliivistä sinisiin tuulipukuihin pukeutunutta naista oli jopa luultu pimeässä poliiseiksi ja autot ihan matelivat ohi. Että on se tehokas ja näemmä ainakin muutamilla käytössä maaseudulla. Pakkokäyttöä kai jo mietitään.
  Hyvä että tuli puheeksi, sain taas päivitettyä suomi-tietouttani.

  VastaaPoista
 7. Onneksi en fillaroi taajaman ulkopuolella - pitäisi mennä aika kauas jotta se loppuisi !

  Pienet taskuvalot on kyllä nyt taas kâsilaukussa koko ajan : ne eivät valaise mutta näyn autoille, ja taskukokoiset koska kannan niitä koko päivän - muuten eivät pysyisi omistuksessa tuntiakaan, pyöräparkki on kuin itsepalvelumyymälä joillekin...

  Olen huomannut hassun muodin Pariisissa : ihmiset laittavat sen keltaisen liivin kuskin istuimen päälle ! Onko sielläkin moista ? Aika höhlän näköistä. Pffff.

  VastaaPoista
 8. Olen huomannut... itseasiassa tekeillä on jopa kirjoitus siitä :D

  VastaaPoista