lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Onks tää ny sitä kuluttajan harhaanjohtamista?

Olen jo jonkin aikaa katsellut kylppärissämme hämmentävää aurinkorasvapurkkia, jonka joku kämppis on hankkinut ilmeisesti Italiasta tai Espanjasta.


Rasvan nimi, Bioetyc, sai minut katsomaan purkkia lähemmin.
Ensinnäkin, Total protection on melkoinen lupaus, toimiikohan se myös sukupuolitauteja ja varkauksia vastaan?

Toisekseen, takana oleva teksti on... epäilyttävä:

Treehold protection (UVA/UVB/IR) and a 100% natural "bio" active ingredient to prevent aging and protect sensitive skin from sunburn, heat rash and freckling. Recommended for children's delicate skin. Hypoallergenic, dermatologically tested.
Mikä ihmeen "bio"? Mitä tarkoittaa "bio" lainausmerkeissä? Ei ainakaan luomua, se olisi labeloitu.

100% natural active ingredient? Eli siis vain yksi aktiivinen ainesosa on 100% luonnollinen? Ei suinkaan koko rasva? Jaa-a, mitähän asiasta sanoo INCI-lista?
Aqua, Octyl methoxycinnamate, Dimethicone, Octyl dimethyl paba, Glyceryl stearate, PEG-100 stearate, Titanium dioxide, Propylene glycol, Hydrogenated palm kernel oil, Butyrospermum parkii, Cetearyl alcohol, Dimethiconol, Vitis vinifera, Aloe barbadensis, Glycoproteins, Oryzanol, Palmitic acid, Caprylic glycerids, Almina, Methylparaben, Triethanolamine, Mica, Imidazolinyl urea, Silica, Parfum, Benzophenone-3, Sodium polyacrylate, Sodium dehydroacetate, Tetrasodium EDTA, Diazolidinyl urea, Glyceryl distearate, Ascorbyl palmitate, Citric acid, Propylparaben, BHT, CI 77891
Hrrrh, näyttääpä tosi luonnolliselta.
Jos verrataan INCIa vaikkapa tähän Iskuryhmän Elämäsi tärkeimpään listaan, niin sieltähän löytyy näppärästi niin parabeeneja, silikonia, alkoholia kuin hajusteitakin. Propylene Glycol taas tämän sivun mukaan "is a petroleum derivative. It penetrates the skin and can weaken protein and cellular structure. Commonly used to make extracts from herbs. PG is strong enough to remove barnacles from boats!" Kivaa, mä olenkin aina tykännyt petroolijohdannaisista ihollani!

Valitettavasti kyseinen aurinkorasva ei suinkaan ole ainoa "biona" mainostettava joka ei sitten yhtään naturelli todellisuudessa olekaan. Ja sitten ihmiset ostavat, kun "tää sopii lastenkin iholle!" Jättäisin väliin.

5 kommenttia:

 1. Nuo on kyllä niin raivostuttavia. Ihan suomalaisissakin tuotteissa näkyy tuota että jonkun voiteen yksi minimaalinen ainesosa on otettu jostain mustikan kuoresta, ja sen perusteella tuotetta mainostetaan "luonnon omista raaka-aineista" valmistettuna tms. typerää... Ilmeisesti suurin osa kuluttajista ei osaa tai tajua tosiaan katsoa sitä ainesosaluetteloa vaan menee halpaan.

  VastaaPoista
 2. Suojaisikohan tuo muuten syysflunssalta, tulisi tarpeeseen...

  VastaaPoista
 3. Ohan se aqua joo aika bio ja salee luonnollinen ainesosa >_<

  VastaaPoista
 4. Heh, vesi kyllä, ja sitä on jopa suurin osa tuotteesta!

  VastaaPoista